IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов съдебен иск срещу Deutschе Bank и Сие

Големи инвеститори търсят обезщетение от 250 млрд. долара заради загуби по рискови ипотечни ценни книжа

17:20 | 19.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов съдебен иск срещу Deutschе Bank и Сие

Големи инвеститори, като дъщерната на Allianz компания Pimco, инвестиционната компания BlackRock, DZ Bank и Charles Schwab съдят Deutsche Bank и пет други финансови институции за участието им в бизнеса с рискови ипотечни ценни книжа. 

Освен Deutsche Bank обвинени са и британската HSBC, както и американските Citi, Wells Fargo, Bank of New York Mellon и US Bancorp.  

Те са нарушили служебните си задължения като попечители, защото не са принудили емитентите на ценни книжа, обезпечени с ипотеки (MBS), да купуват обратно недобрите кредити преди финансовата криза от 2008 г. Това се твърди в подадени в сряда в Ню Йорк съдебни искове.

Инвеститорите искат компенсация за загуби от 250 млрд. долара чрез 2200 MBS, които са били издадени между 2004 и 2008 година. Шестте обвиняеми банки са сред най-големите попечителите на такива документи, предава Ройтерс.

В съдебния иск има и още една пикантна подробност: ищецът BlackRock е същевременно един от най-големите акционери на Deutsche Bank.

MBS са много сложен вид ценни книжа. Инвеститорите могат само да гадаят колко дълго ще получават доход от лихви преди кредитополучателите, с чиито ипотеки са обезпечени книжата, да решат да се преместят или да рефинансират.

Искът срещу довереника е последната надежда за обезщетение за големите инвеститори. В края на 2013 г. съд определи, че исковете срещу емитенти на MBS изтичат шест години след издаването на ценните книжа. По отношение на попечителите обаче ситуацията е по-различна. Те са нарушили задължението си към инвеститорите, твърди обвинението. И при това са били наясно, че систематично не са спазвали в цялата строгост всички правила за отпускане на заеми, както и систематично са допускали недостатъчни обезпечения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Аз па мислех, че само КТБ е виновна а то....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още