IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпусна 1,5 млн. лв. допълнително за археологически проучвания

Осигуряват се дейности за археологически обекти, които се проучват в продължение на години

16:58 | 16.07.14 г.
Кабинетът отпусна 1,5 млн. лв. допълнително за археологически проучвания

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 1,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на културата за 2014 г. за дейности по проучване и опазване на археологическото наследство, включително и за теренната консервация. Това съобщиха от Министерството на културата.

Целта е да се осигури финансиране на теренните археологически проучвания в изпълнение на Закона за културното наследство.

С предложените средства финансово ще се осигурят дейности за археологически обекти, които се проучват в продължение на години и за които е необходимо археологическите разкопки да продължат. Причината е, че те са застрашени, тъй като са изложени на иманярска дейност и негативни атмосферни влияния, посочват от министерството.

От ведомството отбелязват, че голяма част от обектите са изключителни образци на културното ни наследство, с потенциал за превръщането им в атрактивни туристически дестинации.

За 2013 г. Министерството на културата наследява предходен бюджет от 500 000 лв., се посочва в съобщението.

Средствата са разпределени от 16-членна експертна комисия с председател проф. Божидар Димитров, назначена от министър Петър Стоянович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още