IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Николов: Бъдещето на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под въпрос

Не са спазени няколко изисквания от Закона за енергетиката, посочи бившият шеф на електроцентралата

15:20 | 09.08.14 г. 8
В. Николов: Бъдещето на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под въпрос

Бъдещето на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под въпрос, след като вчера електроцентралата публикува акционерното споразумение с Westinghouse, в което се посочва, че то ще влезе в сила след одобрение от следващото правителство. Това заяви за Bulgaria On Air бившият шеф на електроцентралата Валентин Николов.

По негови думи не са спазени няколко изисквания от Закона за енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Документът е непълен, тъй като клаузи в него се пазят в тайна по настояване на американската компания. Споразумението бе подписано на 1 август тази година. 

"В Закона на енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия ясно са посочени стъпките, по които изграждането трябва да върви. Имаше ведомствена комисия от всички министерства, която беше направила пътна карта на начина на изграждане на седми блок. Имаше и НС, което казва, че е препоръчано от правителството да направим международен търг с технологиите лека вода под налягане и този международен търг да посочи изпълнителя на този проект", коментира Николов.

В момента се заобикалят тези закони, категоричен бе той. По негови думи все още не е ясна цената на проекта и какво точно влиза в нея. Не е намерен и инвеститор, който да отговаря за проекта, допълни експертът.

Според него именно заради това проектът може да пропадне. 

Повече по темата – във видео материала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
хайде бе:) Тошо от 55та до 70та го е направил-от една държава без кадри в която се е оряло с волове се ставаме производител на трактори. В Южна Корея и Япония са им трябвали по десетина години и на тях. Освен това какво значи не сме като Германия? Не сме, но и те не са като нас. Ако смяташ, че те нямат проблеми, често по-големи от нашите-лъжеш се. Давам пример-пазарите. Къде ще си пласират продукцията? Ние нямаме този проблем-земеделие, IT, фармация и туризъм-това са ни големите двигатели. Е-там сме с подсигурен пазар. А иначе-давах вече примера с магистралите-ако не ти трябва ток, защо са ти магистрали? Скоро пари за бензин няма да има народа, но магистрали ще строим? Ако чакаш бизнеса да създаде фабрики при лоши условия-няма да се случи. Направи добри условия и ще повишиш тези шансове. Сиреч-дай евтин ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Няма лошо да сме и като Германия , но не сме. Дори да започне рязка промяна към индустриализация, тези 10 -15 години споменати от теб, са крайно недостатъчни, дори за достигане обемите на промишлено производство по Татово време. Да не говорим, че за това време населението ще е с поне още милион ако не и повече надолу. Измират хората или БЯГАТ през глава като от чума! Просто ще е невъзможно да имаме индустрията която имахме. Хората ги няма!! Оптимистичния вариант е, да сме се ориентирали към производства с висока добавена стойност, но те пък няма да са така енергоемки. И домакинствата ще потребяват по малко, най малкото защото бройката им ще е по малка. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
цъкнах ти +, но по-скоро не съм съгласен-така както ги правят тия проекти изглежда точно така(от там и +), но по принцип няма лошо да имаме евтин ток, стига да се направи както трябва. И точно в това "както трябва" е заровено кучето. Не е зле да имаме и ядрени мощности и Южен поток, стига да са направени както трябва. За мен това значи-без да ни коства санкции от ЕС(което не знам как ще стане) да се пусне ЮП на цена, която е нормална(абсолютно без подкупи и в Германия не може да стане-за справка-Шльодер, но да има някакво приличие в зиманията) и ядрени мощности със същите две условия(основно цената). На кого ще продаваме ток? Ами на нашата си промишленост-можете да сте сигурни, че в следващите 10-15 год. ще почнат да се строят цехове и фабрики и тук. Просто щото ще е такава политиката на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Тук изобщо не иде реч за някакви сериозни анализи дали имаме нужда или не! Хората в далаверата ИМАТ НУЖДА, голяма нужда от пари! Искат милиардери да стават а подобни големи по мащаби проекти предоставят възможност да яко и безнаказано крадене! Толкова е простичко и прозаично! Това беше целта им да вземат властта. Инициативни "Българи"! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
моите уважения, но не съм съгласен-така погледнато ние и от пътища нямаме нужда, щото скоро населението няма да може да си позволи бензина за колите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Tony
преди 9 години
гербаджиите дават заявка на путин, че те ще са новите слуги на русия в бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Tony
преди 9 години
оооо, гербаджийската мафия ще всеме проекта от Американците и ще го даде на руснаците, които ще дадат пари на мафията в бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Pitashtia
преди 9 години
Това не е добра новина защото нямаме нужда от нови мощности и просто проект не трябва да има нито в Козлодуй , нито в Белене. Идиотщина е да се строи нещо толкова скъпо без да е сигурно че може да е рентабилно при пазарни условия на един либерализиран пазар. И защо изобщо се преговаря с компания, която иска тайни договори. Държавата и държавните фирми не могат да имат тайни от суверена в такива случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още