IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Паунина: Стабилното правителство ще свали напрежението сред инвеститорите

Изплащането на гарантираните депозити в КТБ може да се отрази благоприятно на борсовата търговия, смята портфолио мениджърът на Селект Асет Мениджмънт

08:37 | 04.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Красимира Паунина.<em> Снимка: личен архив</em></p>

Красимира Паунина. Снимка: личен архив

Водещият индекс на Българската фондова борса (БФБ) – SOFIX, се понижи с 3,6% през октомври, с което ръстът от началото на годината се забави до 5,9% след двуцифрен такъв в първите няколко месеца на годината. Освен това през изминалия месец само три компании от състава му поскъпнаха.

Каква е равносметката и кои са причините? Какви са ефектите за борсата от специалния надзор на КТБ и какви - заплахите от нова газова криза? Какво предстои за капиталовия пазар през ноември?

Отговори на тези и други въпроси потърсихме от портфолио мениджъра на „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД Красимира Паунина. Ето какво коментира тя за читателите на Investor.bg.

- Какво движеше пазара през октомври?

Основното събитие, което вълнуваше повечето инвеститори на БФБ през октомври, беше провеждането на новите парламентарни избори в началото на месеца и резултатите от тях. Поради политическата нестабилност в страната през последните месеци на пазара се наблюдава изключително ниска ликвидност, като оборотът на регулиран пазар в деня на първото заседание на новия пармалент (27 октомври) достигна едва приблизително 100 000 лв.

Пониженото инвеститорско доверие и позицията на изчакване сред повечето участници в търговията допринесоха SOFIX да изтрие още 3,6% от стойността си, като останалите водещи индекси също приключиха месеца с намаления спрямо предходния период (3,75% за BGBX40, 1,59% за BGREIT и 5,09% за BGTR30).

Поради продължителните преговори за съставяне на ново правителство неяснотата около разрешаването на казусите, свързани със съдбата на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), евентуалната актуализация на държавния бюджет и промяна в нивото на държавния дълг, останаха водещи теми сред анализаторите.

- Какво очаквате от пазара през ноември?

Моите очаквания за ноември са свързани предимно с бързината, с която ще се взимат решения по неотложните за страната проблеми през последните месеци. При евентуално сформиране на стабилно правителство, което да започне координирана работа, напрежението сред инвеститорите ще спадне и повечето пазарни участници ще преминат към активно поведение, което ще доведе и до повишаване на ликвидността на пазара.

Също така стартирането на законоустановените процедури, свързани с бъдещето на КТБ и изплащането на гарантираните депозити, ще спомогне за намаляването на недоверието сред анализаторите. Положителни данни от публикуваните финансови отчети допълнително биха спомогнали за възстановяване на нивата на борсовата търговия. Колкото по-бързо се направят евентуалните необходими актуализации в държавния бюджет, толкова по-ясна ще е икономическата ситуация в страната.

Всичко това ще допринесе за подобряване на инвеститорските нагласи. По този начин според мен вливането на сравнително голям паричен ресурс от изплащането на гарантираните депозити на населението обратно в икономиката би имало положително въздействие върху пазара в средносрочен план.

- Излязоха и отчети - от тази гледна точка повлияха ли финансовите данни на движението на акциите на компаниите и съответно на интереса към тях?

Въпреки че през месеца започна публикуването на корпоративните отчети за третото тримесечие на годината, търговията на БФБ не се повлия в значителна степен от публикуваните в тях резултати. Финансовите данни винаги имат ефект върху инвеститорския интерес, но това се отразява по-скоро в средносрочен и дългосрочен план на пазара, а не толкова в кратсокрочен, защото спекулантските позиции обикновено не се изграждат на подобна база.

Положителни данни като например тези на „Трейс Груп Холд“ АД (71% годишен ръст на неконсолидираната печалба (6,8 млн. лв.) към 30 септември, както и поредица успешни проекти, по които компанията работи) и на „Монбат“ АД (33% повишение на консолидирана печалба преди данъци на годишна база до 3,8 млн. лв.) се приемат благоприятно от анализаторите.

Според мен след публичното оповестяване на отчетите на всички търгувани компании и в зависимост от развоя на политическите събития и икономическата ситуация в България ще можем да наблюдаваме по-ясна посока на пазара до края на годината.

- Калкулира ли пазарът евентуална газова криза в цените на индустриалните акции, които ползват суровината, като металургия, химическата промишленост, производство на стъкло и други?

Към момента повечето пазарни участници се концентрират върху съставянето на новото правителство и решенията, които то ще започне да взима по различните проблеми за страната. За съжаление един от тях е и евентуална газова криза, което беше потвърдено и от Европейската комисия в средата на месеца, когато публикува препоръчителни мерки за сигурността на страната ни при такъв проблем.

Всички помним негативните последици през 2009 г., когато доставките на газ за България бяха спрени. Сега ЕК препоръчва повишаване на прозрачността в сектора и евентуални споразумения със съседите ни - Турция и Гърция - за обмен на ток и газ при извънредни ситуации. Това би се отразило положително за страната ни, включително и на зависимите от тази суровина индустриални компании. Но подобни мерки се предприемат само при стабилно правителство, което работи в нормален режим. Естествено всяка една ситуация, било тя позитивна или отрицателна, ще бъде отразена своевременно от пазара.

- Как се отразява случващото се около Корпоративна търговска банка на борсата?

Целият казус около бъдещето на КТБ е водещ за българския фондов пазар през последните месеци. Забавянето във времето на вземане на адекватно решение за съдбата на тази институция повлия негативно не само на борсовата търговия, но и на икономиката като цяло. През октомври се публикува обстоен одиторски доклад за състоянието на банката, но въпреки по-лошите данни от очакваните пазарните участници не реагираха емоционално, защото негативите бяха отразени от тях още през юли.

В последния ден на октимври новият парламент отхвърли законодателни промени, които да позволяват БНБ да спасява банки с отрицателен капитал. Следователно сега се очаква БНБ да отнеме лицензите на КТБ АД и ТБ „Виктория“ АД и да се стартира процедура по несъстоятелност. Според мен изплащането на гарантираните депозити в по-кратък срок ще повлияе успокояващо на цялостната обстановка в страната.

Също така при евентуално сформиране на стабилно правителство напрежението сред инвеститорите ще спадне. Моето мнение е, че при възстановяване на доверието в стабилността на публичните финанси, значителна част от предстоящия свободен паричен ресурс в населението, който ще се получи след изплащането на гарантираните депозити, ще се влее обратно в икономиката. Ако това се случи, в средносрочен план може да станем свидетели и на по-благоприятно развитие на търговията на БФБ.

Случващото се около КТБ можете да следите тук

* Мнението и материалът са с аналитичен характер и не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Колко е стабилно това скалъпено правителство, скоро ще разберем. Но като се има предвид "матриялът" на министрите и депутатите, едни продажни и безпринципни човечета, готови да служат на този, който им даде по-голям комат, може пък да изкарат доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още