IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром Експорт": Ще продължим да играем важна роля за Европа

Местният добив на газ на Стария континент ще намалява, а потреблението ще расте, прогнозира ръководителят на компанията

17:08 | 29.01.15 г. 5
"Газпром Експорт": Ще продължим да играем важна роля за Европа

"Газпром Експорт" ще продължи да играе важна роля за Европа през следващите години, заяви изпълнителният директор на компанията Елена Бурмистрова в своето изказване по време на Европейската газова конференция 2015, която се провежда във Виена.

В своята презентация, публикувана на сайта на газовата компания, Бурмистрова коментира, че потреблението на газ на Стария континент ще расте, а местният добив от своя страна ще намалява. Според нейните данни добивът на суровината в Европа през 2025 година ще бъде към 200 млрд. куб. метра, а потреблението ще е със 165 млрд. куб. метра по-голямо. През 2035 година недостигът на газ вече ще бъде 208 млрд. куб. метра.

„Смятам, че природният газ ще продължи да играе важна роля в горивния микс на континента“, коментира Бурмистрова, посочвайки, че газът е един от най-екологичните и икономически изгодни енергийни ресурси.

Основна причина за повишаването на потреблението на газ е изграждането на малки централи за комбинирано производство на топлинна енергия и електричество.

Ръст се очаква и по отношение на потреблението в транспортния сектор. Газът е обещаваща алтернатива и на моторните горива – бензин и дизел, по-евтин и по-екологично чист от тях.  А за разлика от възобновяемите източници, секторът не се нуждае от субсидии.

Данните в презентацията се основават на информацията за доставените обеми на природен газ от „Газпром Експорт“, уточни още ръководителят на компанията.

В подкрепа на тезата си за екологично чистото гориво, Бурмистрова коментира, че увеличаване на дела на природния газ в горивния микс с 1% ще намали въглеродните емисии с 3%.

Припомняме, че през последните години Европа отговори на шистовата революция в САЩ с ренесанса на въглищната индустрия. Това обаче се оказа сериозен проблем за околната среда, защото, макар и по-евтини, въглищата са голям замърсител. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Съгласен съм, както върви към 2035г. няма да има човечество което да използва газ и нефт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Българофил
преди 9 години
А този специалист дали отчита факта, че до 2020г 15% от потреблението на ЕС ще е от възобновяеми източници, а до 2030-та процентите ще са 30%.Нещо да каже за шистите в Румъния заради които стана спора за ЮП?Ами за изграждането на още няколко тръбопровода?Ще е цяло чудо ако Европа взима повече от 15% руска газ.Честно казано през 2035-та се съмнявам човечеството дори да използва газ и нефт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Тази роля през борсата за продажба на газ в Турция ли ще се изпълнява или през Сверен Поток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
crammer
преди 9 години
И аз ставам все по важен...очаквам в близко бъдеще да си съпернича по важност с Газпром в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
Longin
преди 9 години
все по малко важна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още