IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното гласуване в Естония бележи нов рекорд

От 900 000 с право на глас, вече са гласували онлайн над 150 000

13:46 | 26.02.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все по-малко естонци намират време да отидат физически до урните и предпочитат да гласуват онлайн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все по-малко естонци намират време да отидат физически до урните и предпочитат да гласуват онлайн. Снимка: Ройтерс

Рекорден брой естонци са гласували електронно в изборите за парламент. Лимитът от 150 000 души бе надминат за пръв път в историята на електронно гласуване в сряда, предава The Baltic Course.

Електронно гласуване в Естония се провежда за осми път. Предишният рекорд за гласуване през интернет бе през 2011 г., когато 140 846 души са дали своя глас за предпочитания от тях кандидат онлайн. На изборите за местно правителство през 2013 г. броят на гласувалите в интернет бе 133 808.

На общинските избори през 2009 г.  104 413 души са гласували по електронен път, а на изборите за европейски парламент през 2014 г. - 103 151.

Естонците можеха да гласуват за пръв път по електронен начин на местните избори през 2005 г., когато от това си право се възползваха 9 137 души. На изборите за парламент през 2007 г. участваха 30 243 онлайн гласоподаватели.

Онлайн гласуването продължи до 18:00 часа местно време. Самите избори с хартиени бюлетини са насрочени за 1 март, неделя.

На миналите избори за парламент Естония първа в света разреши да се гласува чрез мобилни телефони, а през 2011 г. организира преброяване на населението и постави световен рекорд с 62% от жителите, съобщили данни по интернет. Предишният рекорд с 54% от населението бе на друга страна, активно развиваща електронното гласуване - Канада.

В избирателните списъци са регистрирани над 900 000 пълнолетни естонци. Право на глас обаче нямат 87 800 притежатели на т.нар. сиви паспорти. Това са 6,5% от жителите на Естония, които нямат гражданство - главно хора от рускоезичното малцинство, които не са издържали теста за гражданство.

Предварителните резултати показват, че Естония ще преизбере пронатовската коалиция на фона на търканията с Русия, съобщава UAToday.

Дясноцентристката Партия на реформите най-вероятно ще остане на власт след изборите в неделя и ще формира нова пронатовска коалиция. Кампанията бе доминиране от притеснения за сигурността на малката балтийска страна след руската намеса в Украйна.

Ръководените от Партията на реформите правителства бяха едни от малкото в НАТО, които непрекъснато поддържаха разходите за отбрана на 2% от БВП, каквито са изискванията на Алианса. Причината за това са страховете от руското влияние в Балтийските страни. Настоящият премиер постави сигурността на страната като основен приоритет в кампанията на своята партия.

„Проблемите на отбраната или проблемът със сигурността е, бих казал, основният проблем в момента. Имаме различия с една от основните партии, чиито подход се различава от този на останалите и следователно сътрудничеството след изборите с Естонската центристка партия ще бъде много трудно за която и да е от другите партии“, заяви премиерът на Естония Таави Ройкас.

С все по-честите нарушения на нейното въздушно пространство от руски самолети след като Москва анексира украинския полуостров Крим, Естония призовава Запада за единен фронт, който да спре руския президент Владимир Путин.

Около една четвърт от населението на Естония е рускоговорящо и някои политически анализатори предупреждават, че Русия може да продължи от Украйна и да създаде нестабилност в страната. Така Москва може да предизвика НАТО да защити един от най-малките си членове.

Основната опозиционна партия, Центристката, получава 70% от гласовете на рускоговорящото малцинство. Тя също така предпочита да има по-добри отношения с Москва като начин за подобрение на сигурността. След руското анексиране на Крим и подкрепата за бойците в Донбас дори и те обаче предпочитат да се дистанцират от политиката на Путин.

През 2010 г. Естония излезе от дълбоката рецесия. Безработицата спадна от 16,7% през 2010 г. до 7,4%. Страната също така е една от водещите в света по изграждане на електронно правителство, което спестява време и разходи на гражданите и намалява значително тромавата бюрокрация. По думите на естонски министър „в естонските министерства използваме хартията само в тоалетната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Електронното гласуване е чудесна работа само, че не е много ясно как точно ще стане в BG без да бъде опорочено до неузнаваемост.1. Кой и как ще опази тайната на вота и ще може да гарантира, че личните данни асоциирани с данни от гласуването няма за-в-бъдеще да бъдат ползвани за други цели ... и не по предназначение2. На институциите непрекъснато се подава някаква асиметрична (невярна, непълна, неточна и изопачена до неузнаваемост по отношение на тълкуване и представяне) информация, а на избирателите още по-асиметрична -как при това положение се очаква да се вземе някакво информирано решение на 'референдум' за електронно гласуване.3. В UK може и да има електронно гласуване, обаче там има и електронни търгове на Викри от десетилетия, на които се гарантира тайната на вота (на офертата с цената), анонимност и неоспоримост (никой не може да оспорва, че не е оферирал такава цена и че следва да се откаже от закупуване), също и интегритет (никой не е подправил цените междувременно) и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
zap
преди 9 години
"в естонските министерства използваме хартията само в тоалетната"+1къде сме ние ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още