IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи световни специалисти: Производството на тютюн не може да се увеличава

Тъй като потреблението на тютюн спада заради забраните за пушене и борбата срещу тютюнопушенето, секторът на производство няма светло бъдеще

18:42 | 11.03.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потреблението на тютюн в световен мащаб намалява и  производството му не може да се увеличава. Изключение от тази статистика на този етап прави само Китай, който държи половината от търговията с тютюн в света. Това заяви проф. Франсоа Ван дер Мерве, президент на Международната асоциация на тютюнопроизводителите, по време на Международната конференция на тема "Устойчивото утре на българския тютюн" в столичния хотел  "Шератон" в сряда, цитиран от БТА.

В световен мащаб незаконната търговия с цигари е равна по обем на пазарите на големите мултинационални тютюневи компании, каза още той. Проф. Ван дер Мерве каза също, че трябва да има разумна регулация между пушачи и непушачи, което да залегне в ресторантьорството. Той определи като крайни мерките като забрана за излагане на продуктите от страна на търговците, но наблегна на това, че все повече трябва да се повишава качеството на суровината за цигари.

Във връзка с настояванията да се унифицират всички опаковки на цигари проф. Ван дер Мерве смята, че по този начин "всичко става ширпотреба, не се различават истинските от фалшифицирани опаковки". "Еднаквите опаковки цигари са "раят на фалшификаторите", обобщи експертът.

Сектор "Тютюн" не е изолиран от постигането на целта да изградим по-силно и по-конкурентно селско стопанство и да генерираме растеж и нови работни места, каквато е основната задача пред новата Обща селскостопанска политика. Това подчерта при откриването на международната зам.-министърът на земеделиетои храните Цветан Димитров. Той подчерта още, че навлизаме в нова фаза и нови правила на ОСП, при които трябва да се създадат условия за по-силна роля на пазарния механизъм за регулиране на производството, за структурно приспособяване. Това трябва да стане основно чрез повишаване на качеството на продукцията, създаване на групи или организации на производители, добави още Цветан Димитров.

Въпреки амбицията за подпомагане на сектора обаче трябва да се търсят нови решенията през новия програмен период в Европа, подчерта той. По думите му необходими са повече решения, които да отговорят на поетите от страната ни ангажименти след членството ни в ЕС.

Димитров информира, че след последната среща на ръководството на МЗХ с бранша е постигнато съгласие за две основни неща - да не се надвишава финансовият ресурс за тютюнопроизводство и да бъдат отпуснати повече субсидии за дребните производители. Той подчерта, че субсидиите за тютюна са по-специфични от тези за останалите производства и са за преориентиране на тютюнопроизводството към алтернативни такива.

До 2020 г. те постепенно ще намаляват до 50% и интересът е да ги получаваме по-дълго, за да завършим процеса, посочи Димитров. Зам.-министърът изрази оптимизма си, че животновъдството има перспектива като алтернатива за заетите с отглеждането на тютюн.

Доста по-песимистична бе прогнозата на Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на Сатовча, според когото "на организацията е оказан изключително тежък натиск от страна на представителите на другите браншови организации - на едрите собственици". Мименов смята, че ставките от 3,09 лв. за кг до 1 тон и 3 лв. за кг до 2 тона тютюн в момента не са от най-ниските.

Липсата на административен капацитет, възможности за менажиране и окрупняване на производството, както и за ползване на привилегии налагат тези ставки да не падат поне следващите две години, подчерта Мименов. По думите му няма хора, които да не произвеждат тютюн и да получават субсидии, каквато информация бе изнесена в някои медии. Мименов обаче смята, че за 29 000-те производители на ориенталски тютюн в страната на този етап няма алтернатива. Правят се опити за отглеждане на лавандула, както и за овцевъдство, но без особен резултат, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Марихуаната е последна грижа, само да не е от изкуствената!Че тогава, майка плаче, буквално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
stasi666
преди 9 години
Това не са субсидии,а плащане на едни избиратели с нашите пари за да гласуват за една партия.Лошото е че това ще продължава защото никой не смее да и се опълчи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
hex
преди 9 години
Да, в Щатите и Канада вече има напълно легални магазини за продажба на марихуана. Хората я предпочитат пред алкохола и цигарите - по-евтина, по-ефикасна, по-безвредна и по-малко акцизи държавата си начислява.Не е ли по-справедливо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Уж има държавна политика за ограничаване на тютюнопушенето, а в същото време се дават субсидии на тютюнопроизводителите.Защо не почна да дават субсидии и за наркотиците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
"""""Тъй като потреблението на тютюн спада заради забраните за пушене и борбата срещу тютюнопушенето секторът на производство няма светло бъдеще"""""""Даааа, трябва да се освободи пазар за наркотиците!По сигурно убива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още