IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росица Вартоник: Без развитие на човешкия капитал обричаме бизнеса на застой

Предвижданията са, че един млад човек ще сменя професионалното си поприще поне няколко пъти през активния си живот

11:12 | 05.04.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Росица Вартоник: Без развитие на човешкия капитал обричаме бизнеса на застой

За необходимостта от финансово образование и за нуждата от допълнително обучение на новопостъпващите кадри разговаряме с Росица Вартоник, управител на фондация „Инициатива за финансова грамотност“. Темата ще бъде засегната и по време на конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”, която ще се проведе на 11 май от 9 часа в София хотел Балкан.

Росица Вартоник има дългогодишен опит в областта на публичните комуникации и в разработването и реализирането на финансови образователни програми и нициативи. Тя е отговаряла за публичните комуникации, финансовите образователни програми, както и за потребителския информационен център на Комисията за финансов надзор (КФН) от 2003 г.  до 2011 г. В периода 2002-2003 г. е била съветник по връзки с обществеността и публичното финансово образование към  Файненшъл маркетс интернешънъл, изпълняващи проект „Регулации на капиталовите пазари“, финансиран от USAID. Преди това е работила като експерт по връзки с обществеността и международно сътрудничество в „Българска фондова борса – София” АД.


- Г-жо Вартоник, обучава ли Вашата организация новите си кадри на нови умения и колко време изисква този процес?

- Дейността ни – разработване на програми и инициативи за повишаване на финансовата грамотност на различни целеви групи – е много специфична. Тя изисква комбинирани познания и умения в немалко области – финанси, образование, право, технологии, комуникации, коучинг. Когато привличаме нови кадри за даден проект, те трябва да са добри в поне две от тази области. А процесът на обучение никога не завършва, включително и защото сферата „лични финанси“ е изключително динамична, а новостите – ежедневие.

- Как оценявате подготовката на новопостъпващите кадри в компанията/организацията ви?

- Нашето основно предизвикателство е да открием хора с мултидисциплинарни знания и умения. Накратко – може да си изключителен финансист, но ако се изразяваш твърде професионално и сложно за конкретна целева група – това не ни върши работа. Или обратното – имаш „дар слово и леко перо“, но нищо не разбираш от лични финанси.

- Нуждаят ли се от допълнително обучение новопостъпващите кадри - малко-много или изцяло?

- Не само новопостъпващите кадри имат нужда от допълнително обучение. За мен ученето през целия живот не е празна фраза и е важно - било то за да си в крак с новостите в твоята професия или за да усвоиш нови умения.

- Подкрепяте ли допълнителната квалификация на  персонала си или разчитате сами да си го осигуряват?

- Мисля, че всеки работодател разбира необходимостта от повишаване и осъвременяване на квалификацията на своите служители. Просто защото ако не развива човешкия капитал, обрича бизнеса си на застой и в крайна сметка на провал. Но има и нещо друго – процесът на обучение, на придобиване на нови знания не е отговорност само на работодателя. Добре е всеки от нас да си даде сметка, че динамиката на съвременния живот налага и нови правила. Ако преди 20-30 години професията е била  „до живот“, то сега е различно. Предвижданията са, че един млад човек ще сменя професионалното си поприще поне няколко пъти през активния си живот. Тази ситуация предполага и изисква постоянно усвояване на нови знания и умения. И това е наша индивидуална отговорност! 

- Как виждате развитието на електронното образование в светлината на навлизането на новите технологии във всички сфери на икономическия живот?

- За мен на първо място идва въпросът за личната мотивация да придобиваш нови знания, а на второ - методът, по който това да стане. Той до голяма степен той е обвързан с индивидуалните предпочитания и възможности. Разбира се, електронното обучение има огромни преимущества, не само защото предполага гъвкавост и в голяма степен индивидуален подход, но и защото технологиите са се превърнали в естествена част от живота ни. Същевременно, не бива да се неглижира фактът, че освен формата на обучение е важно и образователното съдържание. С други думи, важно е образователният продукт да е качествен и съобразен с нуждите и предпочитанията на таргетираната аудитория.

- Каква  онлайн образователна платформа използва вашата организация или вие лично (или сте ползвали)?

- В България към момента няма достатъчно пълноценна платформа за обучение в областта на финансовата грамотност и управление на личните финанси и това е посока, в която имаме амбициите да работим.

- Трябва ли да се заложат задължителни часове в средното образование  и още курсове по икономика във ВУЗ?

- Аз ще отговоря на въпроса с въпрос. Какъв е смисълът да въвеждаш задължително обучение, ако нямаш адекватен, полезен и интересен образователен продукт, ако нямаш обучени преподаватели? За да се случи това, е нужен консенсус за действие сред всички заинтересовани страни, включително и държавните институции, имащи отношение към въпроса. Що се отнася до ползата от задължителното обучение, мога да споделя изводите от скорошно изследване на FINRA. Те са, че адекватното обучение по лични финанси води до по-ниска степен на задлъжнялост и по-добър индивидуален кредитен рейтинг сред преминалите обучение млади хора.

- Кое  е по-важно за вашата организация при избор на персонал - IT или икономически познания?

- За предпочитане и двете.

- Има  ли нужда от финансовото образование  в България? Защо?

Не вярвам да има човек, който да отрече подобна необходимост. Но често се приема, че то се отнася само до потребителските права и по-добрата информираност по отношение на финансовите продукти и услуги. Това наистина е важно, особено като се има предвид все по-нарастващото  им многообразие и сложност.

Същевременно има и друг изключително важен аспект на въпроса – повишаващата се индивидуална отговорност за нашето финансово благополучие и оттук необходимостта да сме достатъчно добре подготвени да се справим с тази отговорност. Ролята на държавата, особено като се има предвид тежката демографска ситуация в България, ще бъде все по-намаляваща по отношение на възможността за осигуряване на достатъчно средства за пенсии и здравно осигуряване, както и други видове социално подпомагане.

Затова намирам вкорененото разбиране в повечето хора, включително сред младежите, че „държавата“ единствена е отговорна за нашето добруване за особено вредно и дори опасно в дългосрочен план – не само по отношение на индивидуалното благосъстояние, но и на обществото като цяло. А единственото „противодействие“ е качествената, всеобхватна и последователна интервенция в посока повишаване икономическата и финансовата грамотност на населението и особено на младежите.

Конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика” се организира за втора поредна година като част от мащабното сътрудничество между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия България он ер. Дискусиите тази година ще бъдат модерирани от Нейра Чехич, журналист в студиото на Bloomberg TV в Лондон.

Запазете своето място сега и станете част от реалния дискусионен форум за образованието в България!

Повече информация може на намерите на сайта на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
"Предвижданията са, че един млад човек ще сменя професионалното си поприще поне няколко пъти през активния си живот"Аха да бе, ей-ся! За чий да го прави, достатъчно е да е професионалист и да се реализира в едно поприще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Още една празнодумка с НЕбългарска фамилия и финансирана от ......! :)))) За позиции като нейната български мат'рял НЯМА! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Какво стана с концепцията за тясната специализация още от начално образование ? Струва ми се не чак невъзможно, но доста невероятно хора, които на 20 години вече са тесни специалисти, да си сменят професията по няколко пъти ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 8 години
M да щъркелите дойдоха и явно са я оклювали па главата здраво.Поредния пин достански бълвоч.Айде тая отворената да си смени професията на 55г.То бива простотия ама все пак и някаква граница трябва да има не може така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още