IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър обеща специално отношение към инвеститорите

От 1 юли се очаква осезаемо намаление на тока за индустрията, заяви Божидар Лукарски

10:37 | 27.04.15 г. 2
Икономическият министър обеща специално отношение към инвеститорите

Специално отношение към инвеститорите обещава министърът на икономиката Божидар Лукарски в интервю за „Стандарт“. Когато има конкретен инвеститор с конкретно искане, ще прикачваме специален човек от Агенцията за инвестиции, който за ръка да го преведе през всички административни бариери, казва Лукарски.

По повод критиките на Германо-българската търговска камара към бизнес средата и констатацията, че страната ни продължава да е на едно от последните места в Централна и Източна Европа по правната сигурност и борба с корупцията икономическият министър заявява, че за 2015 г. няма да сме на последно място, след решаването на казуса Кльостерс-Цемеко.

Лукарски припомня намерението да бъде въведено дуалното обучение заради недостига на квалифицирана работна ръка. „Немалка част от критиките на чуждите инвеститори обаче са малко копи-пейст“, казва министърът и допълва, че по данни на ЕК България е на 10-о място от 28 държави по прозрачност на обществени поръчки.

Той очаква в страната да дойдат нови инвеститори от Западна Европа, САЩ и Китай. Специално американските фирми се интересуват от инфраструктура – пътища и електропреносна мрежа.

„Все пак очаквам тази година най-силни да бъдат немските инвестиции. На 20 май отваряме огромна инвестиция в индустриалната зона в Божурище на немската "Бер-Хелла Термоконтрол". Очакваме във Видин голяма германска инвестиция и голяма скандинавска инвестиция в мебелната индустрия“, съобщава Лукарски. 

Запитан с колко ще бъде очакваното намаление на тока за индустрията от 1 юли, той отговаря, че по този въпрос работи екипът на енергийния министър. Но намалението ще е осезаемо за всички, които ползват индустриален ток. „Сега България е с най-високата цена на индустриален ток в целия ЕС“, заявява Лукарски. Той дава за пример решението на "Аурубис" да изгради завод не в Пирдоп, а в Хамбург заради високата цена на тока в България.

Лукарски съобщава още, че се прави проучване за създаването на нов закон за публично-частните партньорства.
По повод проектите, с които България кандидатства по плана "Юнкер", той казва, че посещението на комисаря Юрки Катайнен е изяснило, че не е необходимо да се минава на всяка цена през правителството, за да се предложи конкретен проект.

„Всъщност идеята на плана "Юнкер" е да насърчи публично-частните партньорства, да се насочат частни инвестиции към публични или публично-частни проекти, които имат добавена стойност. Планът е инвестиционен, а не управленски. Много хора си мислят, че това е една нова оперативна програма. Не, не е. Няма безвъзмездно финансиране, няма заделяне на определени финансови ресурси за всяка страна членка или за конкретен регион. Теоретично от 100 подадени публични и частни проекта може да бъдат одобрени 100 германски или 99 български и един германски. Интересът към даден проект е изцяло пазарен“, пояснява икономическият министър.

Икономическото министерство е подало проекти за финансиране по плана "Юнкер", сред които проект за изграждане на терминал на летище Стара Загора и проект на БАН за развитие на геопонично земеделие до Пазарджик.

По повод дебата за търговското и инвестиционно споразумение между САЩ и ЕС (ТТИП) Лукарски отчита информационно затъмнение. „Преговорите изобщо не са в толкова напреднала фаза, тепърва се обмислят различни клаузи. Но по-голяма яснота ще имаме през юни. Нашето искане на ниво ЕС е във всяко министерство на всяка държава членка да има сайт, който да запознава цялото гражданство. Сега се правят волни хипотези как щяла да се отвори вратата за шистовия газ, за ГМО продукти, за трудовото законодателство - разказ по картинка“.

След взривовете в Иганово икономическият министър информира, че се прави преструктуриране на работата на ВМЗ Сопот, но производственият процес няма да спре изцяло, защото цехът и площадките в Иганово не са голяма част от ВМЗ, който основно е структуриран в Сопот.

По повод поредния опит за приватизация на едно от дружествата от ВПК - НИТИ Казанлък, той казва, че дружеството има положителен финансов резултат за 2014 г., но той е 168 хил. лв., а не милиони. „НИТИ все пак не е ВМЗ Сопот. Там основно се произвежда един остарял вид ловна карабина с рециклиране на стари цеви. Тя е в ниския ценови клас и не е най-конкурентното оръжие на пазара. Така че НИТИ отдавна е престанало да бъде структуроопределящо дружество във ВПК за разлика от ВМЗ. Затова ВМЗ не се приватизира, а НИТИ се приватизира“.

След вчерашните критики на Георги Първанов към работата на министри в кабинета и исканите оставки, Лукарски отговаря, че лидерът на АБВ е известен като "архитект на тройната коалиция" и го предупреждава да не се опитва „да дърпа конците и да кадрува, като дава оценки на министрите от Реформаторския блок“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Не бе, просто трябва да се назначат още малко членове на ДСБ. Тоя всеки път ме удивява, вместо да се тъеси облекчаване на процедурите, ще се назначават хора, които да ги водят за ръчичка, ами за това са принципно консултанските компании! И сега един глупав въпрос, но кой е по-важен чуждия инвеститор за 10 мил. или 100 български фирмички с инвестиции за по 100 хил.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
"Когато има конкретен инвеститор с конкретно искане, ще прикачваме специален човек от Агенцията за инвестиции, който за ръка да го преведе през всички административни бариери," ами така де няма да се чуди човека на кои трябва да плати за да му свършат работа - всичко ще е централизирано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още