IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес образованието в чужбина все още е проблем за българите

Най-предпочитаните дестинации за бизнес магистратура са Великобритания, Холандия и САЩ

15:47 | 07.05.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки че по-голямата част от българите търсят възможности да продължават образованието си с магистратура в чужбина, 60% от тях в крайна сметка остават да учат в България. Това показва проучване на Advent Group, лидер в организирането и провеждането на One-to-One MBA и Masters събития.

Анкетата е проведена в 70 държави и сред 2000 участници, придобили или интересуващи се от специализирано образование в сферата на бизнеса на ниво магистратура. Според проучването 65% от българите се опитват да получат образование извън страната, като най-предпочитаните дестинации са Великобритания, САЩ и Холандия. В крайна сметка обаче повече от половината остават в България и само 25% успяват да продължат с магистратури във Великобритания и Холандия.

Резултатите показват, че има голямо разминаване между предварителните очаквания на кандидат-студентите и визията им след сблъсъка с реалността в четирите основни области на проучването: студентска мобилност, кариерни възможности, придобиване на нови умения и удовлетворение от завършеното образование.

Основната причина, поради която българите търсят възможности за магистратура в чужбина, е желанието да започнат международна кариера. Впоследствие обаче 60% от завършилите предпочитат да се реализират в държавата, в която са получили образованието си.

Според Боян Захариев, директор на програма „Образователни политики“ към институт „Отворено общество“, основната причина за това са скъпите инвестиции, които младежите трябва да вложат, за да завършат образованието си извън България, и невъзможността те да бъдат изплатени, ако се върнат и продължат кариерата си у нас. Натаниел Стефанов, председател на сдружение ABLE, потвърди, че ако не разчитат на собствените си спестявания, повечето българи теглят кредити, за да финансират образованието си, като една МВА програма (Master in Business Administration) обикновено отнема между 3 и 5 години, за да се изплати.

В сравнение с останалата част на света след завършването си българите заемат основно позиции на начално ниво или средни управленски постове. По-малко българи се отправят към високи постове в компаниите, докато в чужбина това е главната тенденция.

Според Антон Желев от Advent Group причината се крие във факта, че повечето българи продължават с бизнес магистратурите си веднага след като получат бакалавърската си степен и когато излязат на пазара на труда, те реално нямат професионален опит. За разлика от тях в чужбина изборът за продължаващо образование се прави от мениджъри на средно ниво, които вече са наясно с нуждите, които те и компанията им имат и решението им е много по-целенасочено.

Както у нас, така и в чужбина мотивите за допълнително образование от гледна точка на кариерното развитие се крият или в желанието за по-добре платена работа, или за развитие в различна кариерна сфера. Интересна е обаче тенденцията, според която с напредването в образованието желанието за по-добро заплащане отстъпва за сметка на очакванията за придобиване на практически умения и знания.

На етап проучване на възможностите за образование между 70-80% от анкетираните заявяват, че най-важното, което търсят в една програма, са практическите умения. След завършването си обаче задълбочените теоретични знания са по-силно оценявани. Според Кристоф Кута, основател и главен изпълнителен директор на Advent Group, повечето кандидати с времето разбират, че теоретичните знания по отношение на това „как се прави едно нещо“ са всъщност практически умения и именно на това се дължи промяната в тенденцията.

Що се отнася до MBA магистратурите, очакванията по отношение на конкретните умения не се различават особено между чуждите и българските студенти. Това, което прави впечатление обаче е, че когато българите започнат със следването си, те оценяват лидерските си умения много по-ниско в сравнение с колегите си в чужбина. Едва след завършването оценката им в това отношение съвпада с останалата част от света.

На въпрос относно възможността за съчетаване на бизнес магистратура и работа, участниците в дискусията коментираха, че MBA програмите са много интензивни и комбинирането им е невъзможно. Executive МВА програмите обаче са дистанционни и е нормално мениджърите да запазят позициите си, докато следват.

Във връзка с това Стивън Съливан, заместник-ректор по академичните въпроси в Американския университет в България, заяви, че основният проблем на бизнеса в България е, че работодателите не разбират нуждата да инвестират в хората си. По думите му компаниите трябва да осигуряват възможности на мениджърите си да получат бизнес образование и да инвестират в тях въпреки риска след това да ги напуснат и да потърсят други позиции.

Тези и други теми ще се дискутират в рамките на конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”, която се организира за втора поредна година като част от мащабното сътрудничество между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия България он ер с активното участие на Investor.bg.. Дискусиите тази година ще бъдат модерирани от Нейра Чехич, журналист в студиото на Bloomberg TV в Лондон.

Запазете своето място сега и станете част от реалния дискусионен форум за образованието в България

Повече информация може на намерите на сайта на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Някой някъде изучава ли Глас Стийгъл или това не се счита за икономика, а за политическа икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още