IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Промените в климата са най-голямата опасност за бъдещето ни

Към 2030 г. делът на ВЕИ източниците в САЩ трябва да бъде 28% вместо 22%, предвидени във предишния вариант от миналия юни

08:47 | 04.08.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обама представя своя&nbsp;Clean Power Plan. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама представя своя Clean Power Plan. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама нарече промените в климата „едно от основните предизвикателства на нашето време“ в реч, в която обяви и първото намаляване на емисиите от парникови газови от електроцентрали в САЩ.

„Нито едно предизвикателство не представлява по-голяма опасност за нашето бъдеще и за бъдещите поколения от промените в климата. Всъщност ние дори закъсняваме. През повечето време работим върху проблеми, с които сме временно обвързани и очакваме нещата да се подобрят, ако ги отложим във времето. Но този проблем е един от онези въпроси, с които заради своята интензивност и мащаб на последиците, ако не се заемем, те може да бъдат необратими. Възможно е да не успеем да се приспособим“, каза Обама.

Президентът на САЩ представи в Белия дом окончателния вариант на плана си за намаляване на емисиите на парникови газове от електроцентрали. Опасенията, че планът му ще унищожи работни места, ще увеличи значително енергийните разходи и ще засегне главно бедните, Обама отхвърли категорично. В крайна сметка според него сметките за енергия за американците ще бъдат по-ниски, смята той.

Т.нар. Clean Power Plan предвижда въглеродните емисии от енергийния сектор към 2030 г. да се намалят с 32% спрямо нивото им от 2005 г. Това е увеличение на предвидените съкращения с 9 процентни пункта спрямо досегашната версия на проекта. По думите на Обама това е „най-важната стъпка, която САЩ предприемат в борбата с климатичните промени“.

За новия план, който се базира на предложения от преди една година на американската Федерална агенция за защита на околната среда (EPA), първи през уикенда писа New York Times.

За първи път правителството определя задължителни цели за намаляване на въглеродните емисии в енергийния сектор в цялата страна.  Според новите идеи на Белия дом като цяло енергийните компании се призовават да залагат повече на вятърна и соларна енергия или да преминават от въглища към ползване на природен газ. Очаква се регулацията да влезе в сила от 2022 г. и да предизвика сериозни промени в производството на електричество в САЩ, както и засилване на сектора на възобновяеми източници.

Проектът предвижда всеки щат да представи през 2016 г. своя план на федералната Агенция за защита на околната среда за това как да изпълни поставените цели за намаляване на емисиите. Ако това не се случи, Вашингтон ще наложи свои виждания за това как щатите трябва да постъпват.

Планът ще увеличи дела на възобновяемите източници в енергийния микс на САЩ и ще подпомогне ядрената енергетика в страната. Към 2030 г. делът на ВЕИ източниците трябва да бъде 28% вместо 22%, предвидени в предишния вариант от миналия юни. Въпреки това природозащитниците са недоволни, защото Обама отлага с две години срока за задействане на инициативата и стимулира газовите и ядрени централи, вместо да подкрепи повече соларните и вятърните генератори, които са с нулеви емисии.

Отделните щати ще могат да избират между различни стратегии - увеличаване дела на ВЕИ източниците, подобряване ефективността на електроцентралите (т.е. да произвеждат повече ток с по-малко вредни емисии) или преориентиране от централи на въглища към такива на газ. На практика тези процеси вече се случват в американския енергиен сектор, но Вашингтон иска да ги стимулира. За целта се създава и специална програма Clean Energy Incentive Program, която ще финансира онези щати, които предприемат нужните стъпки преди официалното влизане на регулацията в сила след седем години.

Кандидатът за президент на демократите Хилъри Клинтън приветства плана като "важна стъпка напред". И редица природозащитници похвалиха инициативата на Обама. Неправителствената организация Greenpeace обаче даде да се разбере, че мерките вече не са достатъчни. Така например Обама продължавал да позволява пробиването на недрата на Арктика за нефт.

Още когато встъпи в длъжност през 2009 г., Обама обеща, че под негово ръководство САЩ ще поемат водеща роля в борбата с изменението на климата. Конгресът обаче се възпротиви на първите мерки. Републиканците, а дори някои от демократите, не гласуваха през лятото на 2010 г. в Сената Закона за търговията с емисии.

След преизбирането си Обама започна нов опит в политиката си за климата. Той разчита на изпълнителните си правомощия, които се базират на приетия преди повече от четири десетилетия Закон за борба със замърсяването на въздуха. По-късно през този месец Обама ще стане и първият действащ президент на САЩ, който ще посети Арктика в Аляска, за да привлече вниманието на обществеността към последиците от глобалното затопляне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
Хубаво, но Китай остава. Освен това не CO2 е най-опасния продукт от индустриалната дейност. Има вещества, като фреона и метана, които са много по-опасни за озоновия слой и парниковия ефект. Както и замърсяването на моретата и океаните, които са крайната клоака за всички ***, а в същото време планктонът в тях е основа на световния жизнен цикъл и произвежда две-трети от кислорода. За няколко десетилетия на принципа "употреби и хвърли", олицетворяващ евтините стоки еднодневки, сушата, моретата и океаните се пълнят много по-бързо с *** отколкото преди това. Хубавото е, че климатът става стратегическа цел за Америка. Но да не се лъжем - без последните големи бедствия, американците нямаше да си направят труда. За съжаление и тяхната политика все още върви след, а не преди проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
Атанасе, вземи си 1 ден почивен бе човек! Нямаш ли платена лятна отпуска или не ти дават ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Sakamano
преди 8 години
ВЕИ може и да е бъдещето, но няма начин бъдещето да се пренесе в настоящето, ако ще и всички политици да се напънат до скъсване. Нещата ще се случат когато им дойде времето и нито секунда по-рано. Затова подобни стратегии не вършат работа - те служат само за да напълнят гушите на екомафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Хубавото е, че най-после и САЩ, като един от най-големите замърсители на земята реши да поеме своята отговорност по въпроса. Използването на ВЕИ е без алтернатива, но въпросът е, този преход да може да стане възможно най-бързо, а за това трябват и правителствени стратегии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Императоре, изпускането в атмосферата за 100 години на на значителна част от CO2, който е бил в недрата на земята стотици милиони години, няма как да не повлияе върху климата! Това е все едно да спориш, че удрянето на един як шамар няма никакво въздействие, защото си щял да се удариш с главата в стената :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
novak li sam
преди 8 години
Защо е тази злоба и неистова омраза към бъдещето - ВЕИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
САЩ отказа два пъти да подпишат протокола от Киото и сега много загрижени се оказаха защото урагана Санди им струваше 60 млрд. и застрахователите го натиснаха Обяснил съм всичко за глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Проблема е Арктика и Сибир защото може да изпуснат много метан и затоплянето да стане необратимо Ще почна с отдела за икономика и социални дейности на ООН - ''правителствата трябва да инвестират 3% от световния БВП годишно, което е около 1,2 трилиона паунда през 2010 г., в продължение на 40 години. За да се избегнат катастрофите'' - http://***.greentech.bg/archives/21201Доклада на ООН е грешен и съм обяснил подробно защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Доклад Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godini
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още