IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос продължава настъплението си в космическата индустрия

Милиардерът ще строи завод за производство на ракети във Флорида

13:55 | 16.09.15 г. 1
<p>
	Джеф Безос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Ройтерс

Основателят на Amazon Джеф Безос смята да построи завод за производство на ракети и да открие дружество във Флорида, за да се конкурира с останалите милиардери, използващи богатството и технологичната си мощ, за да разширят възможностите за пътувания и изследване на космоса.

Новосъздадената компания на Безос Blue Origin възнамерява да инвестира над 200 млн. долара, за да построи фабрика за производство на ракети в непосредствена близост до космическия център на НАСА Kennedy. Ракетите ще бъдат изстрелвани от ремонтираната стартова площадка в Кейп Канаверал Air Force Station, намираща се южно от крайморския космодрум на НАСА.

„Като дете бях вдъхновен от гигантските мисии на Saturn 5, които започваха живота си от тези брегове. Днес сме развълнувани от възможностите да дойдем във Флорида за нова ера на изследвания“, каза Безос на закрито събитие по повод старта на начинанието.

Анонсът на Безос идва във важно време за космическата индустрия на САЩ, в което се привличат частни инвестиции и технологични иновации в опит да се намалят разходите за пътуване в космоса и да се подобри безопасността.

Blue Origin ще се конкурира с SpaceX, компания на Илон Мъск, и няколко други стартиращи компании, подкрепени от предприемачи милиардери, в това число съоснователят на Microsoft Пол Алън и главният изпълнителен директор на Virgin Group Ричард Брансън.

Също както при Virgin Galactic, собственост на Брансън, една от целите на Blue Origin е да осигурява туристически космически пътувания със суборбитални и орбитални полети.

„Със сигурност това е индустрия, в която хората се конкурират, но също и индустрия, в която се влага сърцето, и човек се занимава с нея заради страстта“, каза още Безос. "Ако единствената ми цел беше да правя пари, щях да отворя нов вид компания в хранителния сектор. В него е много по-вероятно да сработи ... но аз не искам да правя това", добави той.

Blue Origin разработва и тества малка ракета в Западен Тексас, наречена New Shepard, която може да се извиси до около 100 км над планетата, преди да се върне на Земята. Новите ракети на дружеството, които все още нямат име, ще бъдат в състояние да достигат орбитални височини, като например до височината на Международната космическа станция, намираща се на 400 км от Земята, и отвъд нея.

Blue Origin тества и новите си двигатели BE-4 във Флорида. Компанията си партнира с United Launch Alliance (ULA), съвместно предприятие на Lockheed Martin и Boeing, по разработването на двигателя.

Не е сигурно дали новият двигател първо ще пътува на ракетата Vulcan, произвеждана от ULA, или на ракета на Blue Origin, заяви пред репортери основателят на Amazon. „Нашият подход е много прост - фокусираме се върху технологията“, каза Безос.

ULA подкрепя и разработването на алтернативен двигател, по който работи Aerojet Rocketdyne Holdings. Припомняме, че наскоро се появи информация, че Aerojet е предоставила оферта от 2 млрд. долара за закупуването на ULA.

„В крайна сметка (ULA – бел. ред.) ще вземат решение за това какво искат да правят, а ние ще си свършим нашата работа, за да им дадем страхотен двигател“, е заявил Безос пред Ройтрес.

Новата ракета на Blue Origin ще дебютира преди края на десетилетието, е казал още основателят на Amazon пред изданието, като е отказал да посочи колко е инвестирал до момента в компанията, но „ще предстоят значително по-големи инвестиции“. „Аз силно вярвам, че това е добър и осъществим бизнес“, е казал още Безос. „Аз съм известен с това, че съм дългосрочно ориентиран, но смятам, че Blue Origin ще създаде нов стандарт за мен в това отношение.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Какво прави не е лесно да се види но, какво НЕ прави, на някои вече им стана ясно. Със сигурност, се помайва и, въпреки по-голямото богатство, му липсва пламъкът и заразителността на Мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
я вижте какво прави търговеца, както го бяха определили някой форумни *** фенове на айфон :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още