IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Николов: Няма резерви за намаляване на цената на тока

Смяната на председателя на КЕВР Иван Иванов само ще донесе нестабилност в енергийната система, смята депутатът

10:40 | 28.09.15 г. 4
Валентин Николов: Няма резерви за намаляване на цената на тока

Резерви в системата за намаляване на цената на тока няма, категоричен е депутатът от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов. Неговият коментар беше направен по повод изявленията на работодателските организации, че има начин цената на тока да бъде върната на нивата отпреди 1 август.

Във връзка с разговори с различните институции бизнесът отложи своя протест, насрочен за 30 октомври, но очаква намаление на цената, както и пътна карта за реформи в енергетиката.

Пред БНР Николов поясни, че има предложени мерки, които могат да бъдат приложени. Сред тях например е премахването на изкривявания в някои сектори и предприятия. „Например за възобновяемите източници, но не само“, каза още той. По думите му премахването на изкривяванията в системата е много важно, за да бъдат преодолени бъдещи проблеми при либерализацията на енергийния пазар.

Депутатът е категоричен, че нищо не налага промяна на модела за изчисляване на таксата „Задължения към обществото“, за пренос и за присъединяване към мрежата на бизнес абонатите. Цената на тока за тях пък се определя от свободния пазар, припомни още той.

„Те купуват на търгове или от борси извън България. Така че цената на тока е пазарна при тях“, обясни Николов.
Той допълни, че цената на тока за бизнеса може да бъде намалена след нотификацията на наредбата за преференции на големите консуматори на електрическа енергия. Припомняме, че преди седмица стана ясно, че Брюксел е върнал за доработване първия вариант на наредбата.

Депутатът е категоричен, че смяната на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, искана от бизнеса, няма да промени нещата, защото не Иванов определя моделите, а целият състав на регулатора, при това с единодушие. Николов посочи още, че смяната на Иванов само би донесла нестабилност в системата.

По отношение на другото искане на бизнеса техни представители и синдикати да влязат в бордовете на държавните енергийни компании Николов посочи, че това трябва да става много внимателно, за да няма конфликт на интереси. В  дружества като БЕХ например имат управителен, а не надзорен съвет и участието на представители на бизнеса може да се окаже проблем при провеждането на търгове за обществени поръчки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
power grid
преди 8 години
Инвестор айде малко по сериозно.Откога разкарвачи на банички по училищата взеха да разбират от енергетика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Аре бе, нямало резерви. А т.н. американски централи, работещи с държавна помощ? Защо ни вземат за ***, че не сме разбрали какво направиха Полша и Унгария? Та цените на електроенергията паднаха с 20%. Да не говорим за фотоволтаици и перки, които работят по 36 часа в денонощието. Мошеници ни управляват, същинска държавна мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Цената на токът НЕ е пазарна и няма как да е пазарна, щом производителят на най-евтин ток - АЕЦ Козлодуй е принуден понякога дори да ограничава мощността си, за да се гарантира задължителното изкупуване на НАЙ-СКЪПИЯ ток - тоя от ВЕИ.Да не говорим за това колко ток се краде най-безочливо и полиция, съд и прокуратура не реагират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Докато изнасяте на ниски цени за да пълните партийните гуши - няма да има резерв. Паразита уби приемника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още