IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът видя възможност за поевтиняване на тока за индустрията от 1 ноември

Основание да се преразгледа цената на тока е по-евтиният газ за последното тримесечие, признава регулаторът

18:35 | 14.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Четирите национално представени работодателски организации - БСК, БТПП, КРИБ и АИКБ са направили нови предложения за намаляването на цената на електроенергията за индустрията от 1 ноември. Това е станало по време на срещата с ръководството на енергийния регулатор, провела се този следобед.

Васил Велев от АИКБ (Асоциация на индустриалния капитал в България) посочи като основание за намаляване на цената на тока поевтиняването на природния газ през последното тримесечие на годината. Той отново посочи, че допълнителни резерви има и по отношение на налагането на таксата "Задължения към обществото" и върху износа на електрическа енергия. Националната електрическа компания (НЕК) трябва да ограничи изкупуването на скъпата енергия от възобновяеми източници и от "американските" централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал, допълни още той.

Работодателите предлагат и преразглеждане на модела на ценообразуване. В момента регулатора работи по т.нар. "разходопокривен метод", тоест покрива направените от дружествата в сектора доказани разходи за регулаторния период. Предложението на бизнеса е да бъдат определени разходи на единица енергия и който се вмести в него, да продава на пазара. Това означава регулаторът да определя разход не за производител, а за единица енергия, обясни Камен Колев от БСК (Българска стопанска камара).

Председателят на КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България) Кирил Домусчиев изказа своето разочарование от проведените в КЕВР разговори, защото не са били постигнати никакви конкретни резултати и стойността на таксата "Задължения към обществото" ще се запази въпреки недоволството на бизнеса.

Според Домусчиев на КЕВР липсва административен капацитет и ресурс, за да върши своята дейност спрямо очакванията. Той посочи, че работата на регулатора е "префактуриране на разходите", които Националната електрическа компания прави при изкупуване на тока, а дори няма достъп до договорите, според които се определят преференциалните цени. За Домусчиев в последните години в енергетиката е бил осъществяван "един узаконен грабеж".

"Както вървят нещата, явно ще трябва да протестираме, защото нищо хубаво не ни очаква", каза още той и обвърза поскъпването на електроенергията със свиването на износа през август. Домусчиев посочи и че конкретните протестни мерки ще бъдат предприети след обсъждане между четирите организации.

"Всичко зависи от това какво ще свърши КЕВР в следващите една-две седмици и дали те ще ни убедят, че са независим орган, който работи за обществото, или са орган, който работи за енергийните монополи", посочи той в отговор на въпроса дали работодателите са се отказали от искането си за оставката на председателя на регулатора Иван Иванов.

Иванов отговори на тези нападки, като заяви, че регулаторът приема своите решения, спазвайки две основни изисквания - изпълнение на законовите изисквания и защита на обществения интерес.

"Постарахме се да обясним на работодателите, че диспропорции, които са натрупани с десетилетия, не могат да бъдат изчистени с едно ценово решение, още по-малко с една среща между комисията и работодателите", заяви още той.

Иванов допълни, че КЕВР ще разгледа предложенията на бизнеса, коментирайки, че засега единственото основание да се преразгледа цената на тока действително е намалението на цената на газа. "Други резерви към момента нито от страна на работодателските организации, нито от страна на правителството, не бяха разкрити", обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Явно бизнесът е решил най-накрая да ореже незаслужените привилегии на Иво Прокопиев, от което само ще спечелят малките фирми в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още