IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домусчиев: Над 30% от икономиката ни са в сивия сектор

Туристическият сектор трябва да бъде подпомогнат от държавата в усилията да излезе на светло, смята председателят на КРИБ

16:11 | 20.10.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Над 30% от икономиката в България са  в сивия сектор и един от проблемните сектори е туризмът. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на среща с туристическия бранш, инициирана от работодателската организация и КНСБ в рамките на Националната кампания „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще".

Домусчиев допълни, че ще бъдат подкрепени всички, които са на светло и правят бизнес по нормален начин. „Всеки, който е в сивия сектор и в нелоялна конкуренция, да бъде подложен на по-строг контрол и да бъде санкциониран“, предложи Домусчиев, цитиран от Агенция „Фокус".

„България е на първо място в ЕС по сива икономика. Сивата икономика е оценена на 454 млрд. евро в ЕС“, каза още Домусчиев. По негово мнение трябва да се положат много усилия туристическият сектор да бъде подпомогнат от държавата, както и да се направят усилия той да излезе на светло.

В този контекст министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че подхожда към туризма като към индустрия изключително отговорно. Тя подчерта, че в готвените промени в Закона за туризма е адресиран проблемът със заведенията в сивия сектор, предложено е и да се създадат национални браншови организации, които да са не повече от 6 на брой, които в регистъра в момента са 203.

„Не съм си измислила тези 50% в сивия сектор. Те са във всички съпътстващи дейности. Трябва да се борим с това и да насочим усилията си", подчерта Ангелкова по повод признанието на ведомството, че половината от сектора е сив.

Министърът заяви, че подкрепя искането на бранша част от приходите от туризъм да отиват за реклама. „За да може това да се случи, трябва да имаме фокус в рекламата. За 2016 г. сме заложили на онлайн рекламата, работа със стратегически туроператори, работа с авиокомпаниите", каза още Николина Ангелкова. По думите й проблемът с кадрите също е изключително наболял, но държавата има волята да го реши.

Николина Ангелкова очаква още следващата година да са налице видими резултати от предприетите мерки.

„Не искам да се оправдавам, че за 10 месеца не мога да свърша работа, която не е свършена 25 години. Има обаче воля от моя страна и на държавата. Имаме приета стратегия за национална реклама. Създали сме предпоставките да адресираме и проблема с големия брой сдружения и тяхната представителност, в момента се разработва пътна карта и за визия до 2030 година“, каза тя.

Относно новата концепция за плажовете Ангелкова каза, че ще предложи използването на морските плажове не само лятото, но и за извършване на спортна дейност. „Изготвили сме примерен бюджет за следващата година. Трябва да убедим финансовото министерство, че си заслужава да се увеличи ресурсът за този сектор", коментира Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
ivan_ivanov601
преди 8 години
Ако не е сивата икономика тежко му на тоя народ. Истината е една - България свободна икономическа зона - без данъци , без бирници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Че то ако не е сивата икономика, която също вече затихва, до социалните бунтове, безредици и взрива на престъпността е една крачка!Зализания, моли се да я има ... сивата икномика, че угасне ли и тя - с тоя американски пртекторат е свършено завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Домусчиев като е тръгнал да казва - А, да каже и Б! Самият той назова името на Иво Прокопиев като човек, който е трупал богатството си на гърба на българския народ! И това го казва председател на КРИБ, а Прокуратурата не намери за необходимо да се самосезира! Егати и държавата, в която живеем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
"...трябва да бъде подпомогнат от държавата в усилията да излезе на светло"-Това е почти признание за продължаващо престъпление. В каква държава живеем щом подобни изказвания се правят на такова високо ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Първо трябва да се забранят офшорките после сенчестата икономика и съм описал всичко (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115933#comments , и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда Започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
993
преди 8 години
Много си повярва това момче... Един мустакат също много си беше повярвал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още