IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бен Бернанке: Правителствата в САЩ и Европа прекалиха с бюджетните съкращения

Действията на политиците принудиха централните банки да прибегнат до екстремни парични стимули, казва бившият председател на Фед

10:23 | 27.10.15 г. 4
<p>
	Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Западните политици очакваха прекалено много от централните банкери през последните няколко години, тъй като правителствата бяха обсебени от това да правят бюджетни съкращения. Това заяви бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке в интервю за ВВС.

„Правителствата в САЩ, Великобритания и еврозоната се престараха със строгите мерки за икономии. Вследствие на това Федералният резерв, Английската централна банка и ЕЦБ бяха принудени да въведат екстремни парични стимули: понижаване на лихвените проценти до близо нулеви нива и печатане на пари чрез количествените облекчения – мнозина смятат такива мерки за опасни“, казва Бернанке. 

„Смятам, че политиците бяха прекалено много фокусирани върху краткосрочни бюджетни съкращения в САЩ, Обединеното кралство и Европа“, казва Бернанке.

„Много голяма част от тази тежест – да се създаде възстановяване – в крайна сметка се падна на централните банки... Централните банки се опитват да използват всички налични инструменти, за да постигнат целите на правителствата“, допълва бившият председател на Фед.

Бернанке беше начело на институцията при избухването на световната финансова криза през 2008 г. и по време на рецесията. Затова ВВС го определя като „най-влиятелния централен банкер на нашето време“.

Ако имаше по-балансиран микс между парични и фискални политики – говоря за САЩ, както и за Великобритания и Европа – централните банки щяха да действат по-малко“, казва Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''През лятото на 2012 г. докторантът Томас Херндън получил от свой професор задание да тества емпирично някое известно и сложно изследване. Младият учен решил да повтори изчисленията на харвардските икономисти Кенет Рогоф и Кармен Райнхарт от последния им научен материал'' - http://solidbul.eu/?p=3421Казано иначе рано или късно(по-добре рано) ще стигнат до това което аз пиша - забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗа мен нещата са ясно и ако не се вземат мерки до няколко години ще има милиарди жертви следствие граждански размирици и войни поради планетарните катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
Прав е. А и още не е късно.Странно обаче как републиканец като Бен сега става Кейнсианец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Бен Шалом се опитва да открие проблема и ВЗАИМОВРЪЗКАТА в отношенията на ПРАВИТЕЛСТВАТА от една страна и ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ от друга. Проблемите в бюджетите на правителствата се дължат на липсващото производство а от там и на ниската събираемост на данъците. Производството е смазано от вносната китайска стока, която с ниските си цени и ОБЕЗЦЕНЕНИЯ ЮАН убива местното производители.БЕЗРАБОТИЦАТА и социалните плащания допълнително натоварват бюджета и принуждават правителствата да печатат облигации и теглят заеми от ЦБ. С въведения ВАЛУТЕН БОРД българското правителство е лишено от тази екстра и запълва дупките в бюджета със заеми от международни финансови институции или пък с ОРЯЗВАНЕ НА СОЦИАЛНИТЕ РАЗХОДИ.В новия световен ред правителствата се превръщат в едни паразитстващи структури които чрез ДАНЪЦИ и ТАКСИ се грижат само и единствено за собственото сиоцеляване! В ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СЛУЧАИТЕ СРЕД КОИТО СМЕ И НИЕ - правителствата изпълняват ролята на КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Тук е прав - вместо да се налага да печатат ЦБ , трябваше да печатат правителствата - .............. собствени валути . Ама защо на всички им идва акъла когато вече от тях не зависи нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още