IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите в музеите и галериите излизат на протест

Те настояват за достойно заплащане и увеличаване на бюджета за опазване на движимото и недвижимото културно наследство

22:12 | 11.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Служителите в музеите и галериите излизат на протест

Работещите в музеите и галериите ще се включат в протеста на колегите си от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" на 10 декември.

По този начин в деня на празника на Националната библиотека ще защитим българската духовност, се казва в отворено писмо от Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" до премиера, министри, председателя на НС и парламентарни комисии.

Писмото е по повод заложените за догодина средства за опазване на движимото и недвижимото културно наследство в рамките на бюджета на Министерството на културата.

В писмото се посочва, че предвидените средства от години изобщо не отговарят на реалните нужди на сектора и е спазена традицията бюджетът за опазване на културното наследство да е най-нисък.

С годишен бюджет от 1.4 млн. лв. за проекти в Министерството на културата няма как държавата да очаква да бъдат реставрирани и 1% от движимите и недвижимите културни ценности, да бъдат обновени експозициите и фондохранилищата, да бъдат подпомогнати археологическите проучвания и изобразителното изкуство.

Работещите в областта на опазването на културното наследство заявяват, че то не е приоритет на българското правителство. Или е приоритет само на думи или тогава, когато трябва да се представим пред света.

Висококвалифицирани специалисти ще продължат да работят със заплати между 420 и 500 лв., а малкото останали млади колеги ще бъдат доволни, че от 2016 г. заплатите им от 400 лева ще бъдат повишени с 20 лева заради увеличението на минималната заплата, за която, както знаем, не се изисква дори и средно образование, пише още в писмото.

Ето защо специалистите в музеите и галериите настояват да бъде увеличена средната работна заплата в сектора минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.

Освен това да бъде увеличен бюджетът в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер, да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради.

Повече новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 10
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/spotlight/call-of-duty-black-ops-3-review-ign/Call of Duty: Black Ops 3 Review
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 10
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/spotlight/call-of-duty-black-ops-3-review-ign/Call of Duty: Black Ops 3 Review
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още