IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке, Браун и Трише са сред новите консултанти на Pimco

Бордът на съветниците ще играе важна роля в инвестиционния процес

11:53 | 08.12.15 г.
Бернанке, Браун и Трише са сред новите консултанти на Pimco

Бившият премиер на Великобритания Гордън Браун за пръв път взима водещо участие в частния сектор от над пет години, откакто напусна Downing Street. Политикът ще бъде съветник на Pimco, една от най-големите инвестиционни компании в света, пише CNBC.

Браун става част от новия борд на съветниците на Pimco, ръководен от друг бивш държавен служител – Бен Бернанке, който заемаше длъжността председател на Федералния резерв. Бордът е изграден така, че да осигури на инвестиционни мениджъри на компанията международни икономически и политически познания.

Като съветник за Pimco ще работи също и Жан-Клод Трише, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) в периода 2003-2001 г. Освен него в новия борд ще вземат участие и Енг Кок Сонг, ръководител на инвестиционната група на Инвестиционната корпорация на правителството на Сингапур в периода от 2007 до 2013 г., и Ан-Мари Слотър, президент на мозъчният тръст New America, пише Ройтерс.

Говорителят на бившия британски премиер заяви, че „всички пари ще отидат в офиса на Гордън и Сара Браун, за да подпомогнат тяхната обществена и благотворителна дейност. Самият г-н Браун няма да получи нито пени“, предава CNBC.

Инвестиционната компания Pimco е част от Allianz и управлява активи за близо 1,47 трилиона долара, показват данните от края на септември. В момента компанията заздравява редиците си, след като миналата година беше напусната от Бил Грос и Мохамед Ел-Ериан.

По-рано Pimco беше консултирана и от предшественика на Бернанке на председателското място във Фед Алън Грийнспан. Той беше съветник на инвестиционната компания в периода 2007-2001 г.

Бордът на съветниците ще заседава няколко пъти годишно, а също и ще присъства на годишните форуми на портфолио мениджърите и анализаторите на компанията. Според главния инвестиционен директор на групата Дан Иваскин съветите на новите консултанти „ще бъдат ценен принос към инвестиционния процес“.

Pimco се бори над две години с изходящите потоци от своя водещ фонд - Total Return Fund, въпреки че тази година той се представи по-добре от около 85% от сходните фондове, според Morningstar Inc. Други фондове на дружеството записаха нетни притоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още