IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняване на горивата очакват от Софийската стокова борса

Цената на бензините не зависи само от динамиката на петролните пазари, посочи директорът на борсата Васил Симов

09:49 | 10.12.15 г. 4
Поевтиняване на горивата очакват от Софийската стокова борса

Продължаващ спад на цените на горивата прогнозира в ефира на БНТ директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. Неговата прогноза е цената на бензините да варира около 2 лева за литър около празниците. По-ниската цена на горивата пък ще компенсират поскъпването на винетките за потребителите.

Симов обаче допълни, че има и допълнителни фактори, които не позволяват значително намаление на цената на бензините у нас.

На първо място това е стойността на щатския долар. "След като поскъпва, той компенсира намаляването на цената на петрола на международните пазари", посочи експертът.

Припомняме, че от началото на седмицата петролът се търгува на най-ниското си ниво от началото на 2009 година насам. Причината е нежеланието на ОПЕК да намали квотите за добив, въпреки наличието на свръхпредлагане на суровината на пазара.

Анализатори коментират, че по този начин петролният картел се опитва да опази дела си на пазарите от конкуренцията на шистовия газ, добиван в САЩ.

Друг фактор, който оказва влияние върху цената на горивата в България са и акцизите, които също "деформират" цената, посочи още Симов. "Ако по някакъв начин се измени размерът на акциза, това може да повлияе в посока поскъпване или поевтиняване", каза той. 

Според оценки на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) около 50% от цената на горивата у нас се формира от акцизи и такси. Делът на петрола е под 30 на сто от цената на крайния продукт.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Цената на петрола удари ново дъно - 34,54 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
polisat
преди 8 години
какъв директор на борса може да бъде този : Доларът е на нива с отклонение 4-5% (1.75 - 1.83) от почти близо година,акциза е един и същ през цялата година , а за този период петролът е спаднал с около 20-25%. Или е голям *** или абсолютен гьон, но и в двата случая не заслужава да бъде дори и Чистач в ССБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 36,50 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ksarax
преди 8 години
За нас поевтиняването на цената на петрола си е чиста статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още