IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Давос: Умните машини ще променят обществото

Изкуственият интелект ще трансформира цели индустрии, смятат експерти

14:49 | 21.01.16 г. 7
<p>
	Сатя Надела. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сатя Надела. Снимка: архив Ройтерс

Изкуственият интелект ще стимулира икономическия растеж и ще създаде ново богатство. Машините, които “мислят” като хора, ще помогнат за решаването на големи проблеми - от лечението на рак до климатичните промени. И все пак милиони работещи хора ще трябва да се преквалифицират, тъй като роботите ще ги направят излишни.

Тези контрастни съобщения бяха представени от водещи експерти в света на технологиите по време на Световния икономически форум в Давос тази седмица, докато лидерите обмислят как най-добре да отговорят на възхода на интелигентните машини, пише Financial Times.

Себастиан Трун, изобретателят на автономните коли на Google и почетен професор в Delft University of Technology, заяви пред FT, че “почти всяка утвърдена индустрия не се движи достатъчно бързо”, за да адаптира бизнеса си към тази промяна.

Той предполага, че самоуправляващите се коли ще направят милиони таксиметрови шофьори безработни, а самолетите ще се движат на автопилот, което ще означава премахването на необходимостта от хиляди човешки пилоти.

Една от централните теми на тазгодишната конференция е “Четвъртата индустриална революция”, като се има предвид как технологичните пробиви се очаква да променят индустриите по света. Делегатите дебатираха дали напредъкът в роботиката и изкуствения интелект ще имат трансформиращ ефект - толкова голям, колкото електричеството например постига в миналото.

“Машините с изкуствен интелект могат да сканират мозъка по-добре от повечето рентгенолози, но могат и да заваряват по-добре от който и да било човек”, твърди Айла Нурбакш, професор по роботика в Carnegie Mellon University, институцията, която си партнира с Uber по разработването на автономни коли. “Това се отразява на работните места на сините и белите якички. Никой не е в пълна безопасност”.

Но Трун е оптимист, че съкратените работни места бързо ще бъдат заменени с нови.

“С появата на нови технологии винаги се създават нови работни места”, коментира той. “Не знам дали и този път ще се случи така, но съм уверен, че ще ги открием”.

Не всички са убедени в това. Според проучване, публикувано от Световния икономически форум (WEF) тази седмица, увеличаването на автоматизацията и изкуствения интелект в работната сила ще доведе до загубата на 7,1 млн. работни места през следващите пет години в 15 водещи икономики. Същевременно ще помогне за откриването на 2 млн. нови работни места през същия период. Водещите ръководители в индустриите са притеснени от ефекта на замяната на работни места.

Питър Брабек, председател на Nestle, предупреди, че някои страни ще станат нестабилни, ако компаниите не заменят работните места, взети от машините.

“Други индустриални революции са стрували много хора”, посочва той. “Не съм сигурен, че имаме времето тези прекрасни пазари да се справят с всички тези проблеми”.

“Ще трябва да похарчим пари за образованието на нашите хора, не само на децата, но и на хората, които са в средата на кариерата си, така че да могат да намерят нови работни места”, коментира главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Всъщност ако хората нямат доходи от работата си, тогава тези роботи за кого ще произвеждат? Дали пък няма да дойде комунизЪма - от всеки спред спосбностите и на всеки според потребностите. Да, ама тогава пък корпорациите след като няма да получават печалба за какво ще работят. За да имат власт ли??И след като машините ще бъдат с интелект макар и изкуствен (може да е по-добър от нашия), тогава хората за какво са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Големите банки вече използват и роботи за финансови консултации, като създаване на инвестиционен портфейл спрямо нуждите на клиента и т.н. Скоро и кредитните инспектори, които одобряват рутинните кредити ще станат също напъно излишни и т.н. Да не говорим за пилотите на самолети или таксиметровите шофьори и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Patilan
преди 8 години
Автоматизацията далеч вече не касае ръчната работа. Интелектуални дейностти като журналистика и офис длъжностти са също засегнати. Очаквам армийте от некадърници да се увеличават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Setver
преди 8 години
Дано да се промени положението и все по-малко да се налага на хората да вършат физическа работа. Скоро може да има механизирана мотика, да копае тютюн сама, например, а хората само ще пишат софтуера за мотиката и ще си сипват ракийка на сянка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
potten
преди 8 години
Ами след като умните хора са се събрали в Давос за да решат как да управляват стадото по света, значи трябва да ги слушаме.А президента Плевнелиев какво е казал на сбирката?И ние ли ще се включим в всеобщия прогрес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Още малко и ще открият топлата вода защото през 30-те години на XX век Джон Мейнард Кейнс прогнозира, че през 2030 г. светът ще се изправи пред "технологична безработица" и хората ще трябва да се трудят по 15 часа на седмица, за да се запазят високи нивата на заетост на работната сила.Средното почасово възнаграждение в САЩ от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността тоест и 15 часа е много на седмица ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/,и затова нобелиста Джоузеф Стиглиц пише: Единственото лекарство...- https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
993
преди 8 години
Щом умните хора са на привършване, дано умните машини ни помогнат... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още