IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросът за концесионния договор за ски зоната в Банско засега отива във фризера

Това обаче не решава противоречията около развитието на региона

10:32 | 24.02.16 г. 1
Въпросът за концесионния договор за ски зоната в Банско засега отива във фризера

Нерешеният от няколко години въпрос за промяна в концесионния договор за ски зоната в Банско няма да бъде разглеждан днес от правителството, въпреки че това се очакваше.

"Докладът на междуведомствената работна група за концесионния договор няма да бъде внесен за разглеждане на правителствено заседание на Министерския съвет", съобщиха във вторник вечерта от пресслужбата на кабинета. В съобщението се казва, че решението на министър-председателя Бойко Борисов е взето след разговор с министъра на околната среда Ивелина Василева. 

Припомняме, че казусът с концесионния договор не е от днес.

Още през 2011 г. бившият екоминистър Нона Караджова съобщи, че има нарушения на концесионния договор между МОСВ и фирма „Юлен” АД. „Площта по договор е 99,55 хектара, но фирмата ползва с 64,789 хектара повече от възложеното”, обяви тогава Караджова и предложи промени в Закона за концесиите, които да позволяват при необходимост да бъдат извършвани корекции в концесионните договори.

През 2015 г. природозащитници сигнализираха, че се планира увеличение на  концесионната площ на ски зона „Банско“. Те се позоваха на неофициално разпространен проект на документ и на изтекъл в медиите доклад на междуведомствената работна група, която трябваше да изчисти неяснотите около договора.

Тогава представител на концесионера заяви, че още при сключването на контракта за концесията е сбъркана цифрата за площта.

Междувременно туристическият бизнес в Банско упорито настоява за изграждане на втори кабинков лифт, а въпросът за развитието на Пирин се очаква да бъде решен с новия План за управление на природния парк, който в момента е на етап проект.

„Министерството на околната среда ще подкрепи предложението за промяна на договора за концесия на ски зоната в Банско, направено от Съвета за развитие. Приема се и идеята за увеличаване на концесионното възнаграждение. Няма да има прекратяване на договора, както настояват еколозите“, коментира вчера пред БНР министърът на околната среда Ивелина Василева.

Тя отчете, че е имало неточности в първоначално подписания договор. По думите й ако се пристъпи към нещо такова, това би означавало дълги съдебни процедури и сериозна финансова щета за държавата.

„Това е текстът на договора, че той може да бъде прекратен при цялостно неизпълнение. Има проверки в годините на контролните органи, включително ДНСК и нито една от тях не заключава, че има незаконосъобразност на актовете, които са издавани“, обясни министърът. 

В доклада на междуведомствената работна група, който изтече преди около година неофициално в медиите, се казва, че изградените от концесионера писти и съоръжения са в съответствие с действащото законодателство. Според експертите не трябва да се допуска отново разширяване на легловата база в Банско, за да не се стига пак до конфликт между капацитета на базовото селище и на ски зоната.

Засега не е ясно дали за какъв срок се отлага разглеждането на доклада за концесионния договор, а сигналите от управляващите дали ще се строи втора кабинка определено са противоречиви. 

Не се очертава никаква възможност да се постигне разбирателство между природозащитниците, които твърдят, че проблемът на Банско е в презастрояването и са категорично против втори лифт, и представителите на бизнеса, които настояват, че новата кабинка ще помогне за откриването на още работни места. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Svetulka
преди 8 години
Наистина не разбирам МС и управляващите ни защо дават зелена светлина и после отново клякат пред зелените. Или ще има втори лифт или не, но протестите с 10-тина планени души са излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още