IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Boerse продава американския си бизнес с опции на Nasdaq

Сделката за 1,1 млрд. долара идва в момент, в който германският борсов оператор договаря сливането си с LSE

09:40 | 10.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Deutsche Boerse е договорила продажбата на International Securities Exchange (ISE) – американския си бизнес с опции, на конкурента си Nasdaq за сумата от 1,1 млрд. долара в момент, в който глобалните борси разменят активи, разтърсвайки индустрията.

Сделката ще разшири водещия дял на Nasdaq в силно конкурентния американски пазар на опции, където се състезават над десетина борси, коментира Financial Times. ISE движи три пазара на опции с общ пазарен дял от 15%.

Ходът идва в момент, в който Deutsche Boerse договаря сливането си с London Stock Exchange Group. Базираната в Атланта Intercontinental Exchange сигнализира обаче, че може да подаде контраоферта в опит да спре сделката, а CME Group от Чикаго също се свързва с оферти към двата си европейски конкурента.

Продажбата на ISE ще означава загуба за Deutsche Boerse, която плати за нея 2,8 млрд. долара през 2008 г. Германската група обаче вече пое такси за отписване за над 800 млн. долара след спад на търговията вследствие на финансовата криза.

„Целта ни е да се превърнем в първия или втория най-голям играч във всеки бизнес, който управляваме. Тази цел изисква активно управление на бизнес портфолиото ни“, казва Карстен Кенгетер, главен изпълнителен директор на Deutsche Boerse. „В области, където не можем да постигнем тази цел, обмисляме други възможности“.

Deutsche Boerse обяви, че очаква да отчете печалба от стотици милиони евро от сделката.

Трансакцията ще даде на Nasdaq пазарен дял от около 40% с основни конкуренти Bats Global Markets и CBOE.

„Номер едно сме от гледна точка на пазарен дял [на опции в САЩ]“, казва Боб Грейфийлд, главен изпълнителен директор на Nasdaq. „Да разширим тази лидерска позиция за нас е страхотна възможност“.

Грейфийлд каза още, че Nasdaq е имал интерес към ISE от няколко години, но е започнал да действа едва преди няколко месеца. Продажбата не зависи от резултата от сделката между LSE и Deutsche Boerse, допълва той.

Nasdaq ще плати с микс от дълг и пари в брой, но не очаква сделката да има значителен ефект върху дълговете, дивидента или програмите ѝ за обратно изкупуване на акции.

Сделката ще доведе до годишни икономии на разходите от поне 40 млн. долара в рамките на 18 месеца след приключването на сделката, което ще се случи през втората половина на годината.

Придобиването е най-голямото за Nasdaq от почти десетилетие. Борсовият оператор закупи норвежкия си конкурент OMX през 2007 г. за сумата от 3,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Nathan
преди 8 години
Хелман и Фридман ( Nasdaq) изхвърлиха нацизираните германци на бунището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още