IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата стратегия на „Ислямска държава“

Терористичната организация започна да се обединява с други джихадистки милиции и да извършва атентати и в други страни

18:28 | 20.03.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заплахата от „Ислямска държава“ (ИДИЛ) е толкова сериозна, че срещу нея се налага да бъде издигната защитна стена. Засега укрепителното съоръжение, построено от иракските работници около Багдад, е дълго близо сто километра. Предвидено е обаче стената да огради целия град. Жителите му се надяват, че така най-после ще бъдат добре защитени срещу самоубийствените атентати от т.нар. „Ислямска държава" (ИДИЛ), пише в свой анализ за Deutsche Welle Керстен Книп.

Нейните бойци извършиха през последните седмици множество кървави атентати. В началото на март взривно устройство, задействано от шофьор на камион, причини смъртта на 50 души, а още толкова бяха ранени. Малко преди това двама атентатори се самовзривиха на пазара в един от шиитските квартали на Багдад и убиха 70 души. Само през февруари вследствие на самоубийствени атентати в Ирак са загинали близо 670 човека. 

Ползата от стената, която се издига в момента, е оспорвана. Тя едва ли ще помогне много, след като терористите могат да купят на пазарите в града всичко, което им е необходимо за изработването на взривни устройства.

„В Багдад и околностите на града има много сунити, които симпатизират на ИД", посочва пред електронното списание Al Monitor Саад Матлаби, шеф на Комитета по сигурността в градския съвет. „Силите за сигурност обаче са безпомощни, защото част от политическата опозиция в страната защитава сунитите", казва той. Сунитите се чувстват застрашени от шиитите, които доминират политически страната от свалянето на Саддам Хюсеин насам. А ИД се възползва именно от тези техни страхове.

„Това обаче не говори непременно за силата на ИД", посочва Щефан Розини, експерт по Близкия изток от Германския институт за глобални и локални изследвания (GIGA) със седалище в Хамбург. В последните месеци ИД е под все по-голям натиск - особено в Сирия - и е загубила доста градове, територии, източници на доходи и важни снабдителни пътища.

„Това накара ислямистите да променят стратегията си на насилие. Терористичната организация започна да се обединява с други джихадистки милиции и да извършва атентати и в други страни", изтъква експертът. По такъв начин тя създава у собствените си бойци впечатлението, че е все така успешна. "В крайна сметка обаче ИД е притисната в момента към отстъпление и губи територии", посочва Розини в разговор с DW.

Сега ислямистите се опитват да компенсират загубите си, действайки в други страни. Понастоящем главно в Либия, където това им се удава сравнително лесно. Там от месеци наред се водят битки за сформиране на правителство на националното единство. Но такова правителство все още няма, въпреки интензивните преговори с посредничеството на ООН. Същевременно ИД използва вакуума във властта и разширява влиянието си в страната.
Терористичната групировка кара млади мъже от магребските държави, които са готови да се присъединят към нея, да не отиват в Сирия или Ирак, а в Либия.

Френският Le Monde  информира в края на февруари, че френски, британски и американски специални части действат срещу ИД в Либия. Само че операциите се водят под прикритие. „В никакъв случай не искаме интервенция в Либия", цитира вестникът служител от кръговете на националната отбрана, пожелал да остане анонимен. Целта е не да се води открита война, а да се попречи на ИД да затвърди и разшири властта си в страната, посочва френският вестник.

„Борбата срещу ИД в Либия е важна обаче и по още една причина", изтъква експертът Розини. „Ислямистите се опитват да създадат впечатлението за продължаваща експанзия, като се обединяват с други джихадистки организации и разширяват периметъра си на действие с атентати в други близкоизточни страни, а и в Европа. Тези стъпки трябва да покажат на света, че ИД все още е силна и би могла да действа навсякъде", обяснява той.

„Същевременно както ИД, така и други джихадистки групировки могат да разчитат на нови доброволци. Това се дължи на катастрофалното икономическо положение на много държави в региона", изтъква близкоизточният експерт Джейн Кининмонт от лондонския мозъчен тръст Chathom House. „Това от своя страна поощрява развитието на религиозно мотивирани идентичности и съперничества. Подобни идентичности и съперничества се засилиха особено в Ирак след американската инвазия през 2003, а и в Сирия след началото на гражданската война", изтъква експертът. Шиите и сунитите традиционно поддържат мирно съвместно съжителство, но сегашната тенденция решително клони в обратната посока, смята Кининмонт.

Според Щефан Розини, в това се крие опасност и за Европа. Чрез атентати ИД може да се опита да подклажда омраза към мюсюлманите в Европа и по такъв начин да насърчи мюсюлманите да се върнат към "Ислямска държава". "В ИД имаше бежанци, които преди налагането на господството ѝ избягаха в Европа и бяха заклеймени като отцепници и неверници. Сега обаче ИД се опитва да ги примами обратно", изтъква експертът.
В продължение на месеци руските военно-въздушни части нанасяха удари срещу ИД. С това обаче ислямистите далеч не бяха победени. Факт е, че те привличат нови и нови симпатизанти и доброволци в редиците си. И именно на това би трябвало да се сложи край.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
....хайде,хайде момчета време е за хапчетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 29
Jay Gould
преди 8 години
Откога им казвате терористи? Нали уж бяха инженери и компютърни специалисти които ще решат проблемите в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 26
michaelis12
преди 8 години
да беха дали 6 млрд. на Джуджаро и кьорав ци.ганин немаше да прехвръкне оградата и немаше да имаме ядове ..... Слагат военните кораби на външните граници и "refugees welcome" кой как дойде обратно ако ли не стрелба, ако па толко искат "правата на човека" ей Джуджаро може да им бъде домакин в Сибир на приийждащите въглени там кат им връчи по една кирка и почват да копат ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 23
The Big One
преди 8 години
Чук-отка, Михо - споко бре, нали имате Джуджаро зад гърба си. Той ще се погрижи за всичко. Мухахаха, муууууухахахахааааааа, мууууууууууууууухххххххххххаааааааааааааахххххххххххххааааааааааааааааа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 29
julian12
преди 8 години
Някои страни трябва да поддържат БВП няма как ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 35
michaelis12
преди 8 години
Пак ли тея ве в Сирия малко им беше на брадатите, са кво директно бежанци от Либия ше взиаме ..... май на еврогейовете ше им се наложи да помолят руснаците да наминат и през Либия и да опраат нещата за няколко месеца ..... щото там нема Турция с която да праат сделки -> от там напрао с лодки ше пристигат нан талази .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 33
ing5rov
преди 8 години
Френският Le Monde информира в края на февруари, че френски, британски и американски специални части действат срещу ИД в Либия. Само че операциите се водят под прикритие. В никакъв случай не искаме интервенция в Либия"Пътуващото театро ИД барабар с кукловодите си се мести в Либия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още