IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен депозитар предлага мегафонд с акции от „Регистър А“ за 2-3 млрд. лв.

Такъв фонд вече има в Румъния и той е най-ликвидното им дружество с оборот от 0,84 млрд. евро годишно и капитализация от 3,1 млрд. евро

09:10 | 07.04.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Централен депозитар АД (ЦД) предлага създаването на мегафонд с акции от „Регистър А“ за 2-3 млрд. лв. по номинална стойност. Такъв фонд вече има в Румъния и той е най-ликвидното дружество с оборот от 0,84 млрд. евро годишно и капитализация от 3,1 млрд. евро, пише в обосновката на депозитара.

Идеята е всички акции от „Регистър А“, в който попадат акционерите, които не си следят активно собствеността на БФБ, да се влеят в нов фонд. Акционерите в този фонд ще са стотици хиляди, основно на пасивни акционери от първата вълна на масовата приватизация, обикновено с по 25 акции в някой бивш приватизационен фонд.

Но в този „Регистър А“ ще има и акции на нови борсови дружества, продукт на IPO (публично предлагане) в последните 10 години, защото част от инвестиционните посредници „изхвърлиха клиенти“ в „Регистър А“, за да не плащат на Фонда за компенсиране на инвеститорите такса върху тези клиентски активи.

На практика мегафондът ще има акции в почти всички публични дружества у нас.

Името на румънския фонд е Fondul Proprietatea. Фондът се управлява от Franklin Templeton Investment Management Ltd. От средата на 2015 г. фондът се търгува и на London Stock Exchange. Най-същественият принос на този фонд в Румъния е положителният ефект върху развитието на капиталовия пазар.

Предвидено е, ако някой акционер има акции, не в мегафонда, а в дадено дружество, да може по всяко време да получи обратно акциите в първоначално притежаваното дружество. Другият вариант за този акционер е да продаде акциите си от фонда.

Досега тези стотици хиляди акционери не се интересуваха от дивидентите си, например. Така след изтичане на 5-годишната давност те ставаха собственост на публичното дружество и от това се възползваха активните акционери, които се интересуват от дивидентите си. Традиционно 25% от дивидентите на Златен лев холдинг АД например остават непотърсени.

Друг интересен нюанс е, че може да има бивш приватизационен фонд, в който новият мегафонд да се окаже най-голям акционер. Така в преходния период до създаването на фонда сегашните му мениджъри и най-големи акционери може да започнат да изкупуват акциите му ударно или да приложат някоя хватка.

Такава хватка може да е разпределяне на дивидент в акции, като новите акции да не отиват в „Регистър А“, а в инвестиционен посредник (т. нар. „Регистър Б“). Така всеки от пасивните акционери ще има акции и в двата регистъра или евентуално в мегафонда и директно в дружеството. По този начин делът на мегафонда може да се размие.

Пореден интересен нюанс е, че в този фонд могат да влязат компенсаторните инструменти, или поне новоиздаваните.

Създаването на този мегафонд е определено добра идея, която може да повиши качеството на целия ни капиталов пазар. Лошото е, че отново сме изоставащи и трябва да догонваме не някоя западна държава, а Румъния.

Предложението на Централен депозитар можете да прочетете тук

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Златен лев Холдинг АД(HLEV)

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 25
Blackhat
преди 8 години
Нова измамна схема за присвояване ,какво друго може да се очаква...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 19
Малкия
преди 8 години
Това, което се подготвя трябва да се нарече Фонд "КРАЖБА" ... Не ми се влиза в спорове и разяснения ... един вид одържавяване ... после офиси, коли, огромни заплати ... докато източим фонда ... неформални сделки с Пенсионните фондове ... А това за Румънският фонд е пълна манипулация - фондът е един от първоначалните играчи на пазара, а не административно създаден през 2016 г. ... Или нашите чиновници искат да станат бързо милионери - ако не се сещат как - ще ги консултирам, но само при условие че не сътворят това огромно Л..ЙНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 23
vale1
преди 8 години
Идеята е отлична . Даже доста закъсняла. Само да не се окъка с изпълнението по стар нашенски обичай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 13
vale1
преди 8 години
Идеята е отлична . Даже доста закъсняла. Само да не се окъка с изпълнението по стар нашенски обичай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 35
black_trader
преди 8 години
На първо четене съм категорично против.И защо пък чужденци да го управляват този фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
unseen
преди 8 години
На първо четене добра идея. Нужни са ни някакви катализатори да тръгне тази наша борсичка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още