IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ще вгорчи кафето на британците

Цените на кафето в страната ще нараснат след решението ѝ да напусне Европейския съюз

17:11 | 13.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Британските любители на кафето трябва да са готови за плащат повече за сутрешната си напитка, след като местните компании ще трябва да плащат по-високи цени за внос на кафе заради вота за излизане от Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.
 
Малките лондонски производители, които помагат за доставките на качествено кафе в британската столица, се сблъскват с рязко увеличение на цените на кафените зърна, след като паундът удари 30-годишно дъно спрямо долара.
 
Както при повечето вносни суровини, британските компании, които пекат кафе, плащат за сурови продукти в щатска валута. Същевременно случилото се с паунда след като Великобритания реши да напусне блока разтърси пазара. 
 
Клиентите на Square Mile Coffee Roasters, която е базирана в Източен Лондон, трябва да платят с 50 пенса повече за 350 грама кафе, което са поръчали онлайн. Това представлява 3-5% увеличение според собственичката Анет Молдваер. 
"В крайна сметка започнахме да плащаме много повече за нашето зелено кафе“, коментира тя в интервю. Второто плащане на поръчка на 18 950 кг зърна от Коста Рика са излезли със 7500 долара по-скъпи след референдума, който се проведе на 23 юни. 
 
Скокът на тези разходи неизбежно ще стигне и до потребителите, а тези на Prufrock Coffee в Лондон също ще са сред потърпевшите. Въздействието върху продажбите на напитки ще се отложи с няколко месеца. 
 
"Пекарите купуват големи количества зелено кафе, което ползват за 6 до 12 месеца“, коментира собственикът Джереми Чалендър. Истинският натиск ще се случи, когато те направят следващите си поръчки преди Коледа, ако паундът не се възстанови. Това ще означава, че те ще имат допълнителни разходи.
 
Заради по-високите наеми в Лондон клиентите на Чалендър плащат почти двойно повече спрямо това, което са давали преди пет години, разкрива той. Prufrock взима по 2,20 паунда (2,90 долара) за еспресо и 2,80 паунда за кафе с мляко. 
И все пак пристрастяващата природа на кафето може да смекчи удара, тъй като потребителите обикновено са склонни да понесат увеличението на цените за подобни стоки. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 7 години
Като занимаваща се дълги години с международни сравнителни анализи съм си създала изискването към себе си да съм обективна. Винаги нещата имат плюс и минус. По повод на Брекзит се изляха тонове мастило да се пише само в едната посока - колко ще загуби Обединеното кралство от излизането в ЕС. В едно губи, в друго печели. А и възпитанието изисква всеки да говори за себе си. Тоест какво ще ЗАГУБИ ЕС от липсата на тази страна в списъка й. Така и няма да доживеем един самокритичен анализ на лидерите на ЕС къде грешат и защо водят Съюза към провал. И днес се случи поредният терористичен акт с много загубени животи. И нищо не се променя. Върхушката на ЕС се смятат за непогрешими, начело с Меркел - в качеството на каква за ЕС? И санкциите срещу Русия, най-злият враг на ЕС според нашия президент и други остават. Вместо да обединят усилията на всички страни в Европа за разцвета на този континент, те затриват тази висока цивилизация и развита икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Полицаят От Сен Тропе /Борис Джонсън/ - Маршът На Полицаитеhttp://vbox7.com/play:8de61bd5&p=favourites&id=736341https://***.google.bg/search?q=%D0%98%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%8A%D0%BD&biw=1280&bih=854&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiK2ubIxvXNAhVDrRQKHRKQB_oQsAQIGQ#imgrc=OZbFxkzw2D9pnM%3A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още