IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EDIT - новият стимул за дигиталното предприемачество в България

Първата инициатива на обединението от компании е да направи национално проучване сред малките и средни предприятия в сферата

13:18 | 19.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Представянето на инициативата<em>. Снимка: Move.bg</em></p>

Представянето на инициативата. Снимка: Move.bg

Организации, които работят активно за развитие на дигиталното предприемачество в България, обединяват усилията си в нова инициатива, която има за цел да стимулира един от секторите с най-голям потенциал за икономиката на България - дигиталните малки и средни компании.

Проектът носи името Economic Development via Innovations and Technology - EDIT, а зад него стоят Move.BG, Start It Smart, Асоциацията на българските лидери и предприемачи - ABLE, Българският център на жените в технологиите - BCWT, Brain WORKSHOP Institute, Betahaus, StartUP Foundation, инвестиционните фондове Eleven, LAUNCHub и Neveq, както и дигиталните стартъпи join the players, Perpetto, Reloyalty Logowski, Takeover и Web/Desh, обявиха днес организаторите.

Целта на EDIT е да обедини всички организации, работещи в дигиталната сфера в България, в името на усилията България да се превърне в иновационен център, обясни Саша Безуханова, основател и председател на Борда на директорите на Move.BG. По думите ѝ само 21% от компаниите у нас имат експортен потенциал, а идеята е техният брой да се увеличи значително. Според Безуханова EDIT ще помогне за профилирането на дигиталната индустрия в България, за създаването на среда и обмена на знания и добри практики в областта.

Първата инициатива, която EDIT предприема след основаването си, е провеждането на национално проучване Innovation Ship Bulgaria|Digital сред малките и средни предприятия в България, работещи в областта на дигиталните технологии. Във връзка с това на сайта www.edit.bg вече е качена онлайн анкета с 47 въпроса, чиято цел е да открои какво е състоянието на малкия и среден бизнес в сферата, кои са силните и слабите им страни, както и пред какви предизвикателства се изправят те на българския пазар.

Анализът на събраните данни ще даде по-конкретна информация за цялостната картина в този динамично развиващ се сектор. След това пък ще бъдат изработени и препоръки за стимулиране на дейността на компаниите в дигиталния сектор. Самите резултати ще станат ясни тази есен, когато ще бъдат обявени официално.

По думите на Антон Ценов, съосновател на Join the Players, EDIT представлява отворена мрежа, а самото проучване решава ключов проблем - липсата на данни за пазара, на базара на които след това да се направят добри стратегии за развитие.

По този начин ще се прецизират нуждите на стартиращите компании и ще се отговори на потребностите им, обясни Саша Безуханова.

“Трябва да стигнем на микрониво и да дадем на компаниите възможност да разберат къде се намират на база на данните”, коментира още тя.

Създателите на EDIT планират проучването да се провежда ежегодно, за да могат да се следят тенденциите на пазара. Същевременно инициативата е синхронизирала усилията си с няколко държави, с които се цели по-голямо сътрудничество.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Първо отгледайте доматите и чушките, а после ги продавайте, ако не ги изядете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
kranc_mk
преди 7 години
Интересна инициатива, но една бърза справка в Търговския регистър се вижда че фирмите който участват в тази инициатива са свързани една с друга. Тоест това са фирми който взимат европейски пари /Eleven, LAUNCHub и Neveq/ без да произвеждат нещо разпределят ги на други фирми и после тръгват да учат българския бизнес как се печели. Това е някакъв вид порно..фия. Докато българския бизнес не се научи как да оцелява без европейска или държавна субсидия няма да имаме икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още