IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елеонора Негулова: Гласът на малкия бизнес в България не се чува

Необходимо е представителство на малкия бизнес сред социалните партньори, според Националното сдружение на малкия и средния бизнес

10:26 | 02.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Към момента гласът на малкия бизнес в България не се чува, а над 90% от българските компании попадат в тази категория. Затова е важно да се използва европейският пример за законодателство и данъчни облекчения, така че голяма част от ресурсите и средствата по оперативни програми да не бягат от тези предприятия, както се случва сега. Това каза Елеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и средния бизнес в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Негулова коментира данни, които сочат, че 45% от работещите фирми у нас са без работници, тоест самонаети лица, развиващи определена икономическа дейност.

"Тази статистика показва профила на българската икономика и доколко тя е зависима от размера на бизнеса. Една част от тези компании са фасадата на сивата икономика, но това е отражение на качеството на бизнес средата", посочи тя. 

Тези фирми ползват труд на близки и роднини, но това не се отчита от статистиката, обясни тя. Негулова допълни, че трябва да се осмисли необходимостта от специален подход и интегрирани политики в сектора на малките и средните предприятия.

Сдружението прави стъпки за обединяването на малкия и средния бизнес в конфедерация, която да има възможност да отправя послания към управляващите чрез Тристранния съвет.

Според експерта за прилагането на политиките към малкия бизнес е важно отчитането на териториалните специфики и подкрепата на държавно и на общинско ниво.

Негулова каза още, че нивото на предприемаческа култура в България не е достатъчно високо. "Трябва да се върви паралелно. Освен че младите хора трябва да бъдат обучавани в предприемачество, хората, които се занимават с него, също трябва го развиват", поясни тя. 

Повече от интервюто вижте в Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
"така че голяма част от ресурсите и средствата по оперативни програми да не бягат от тези предприятия, както се случва сега"И добре че!Средствата по оперативните програми са за бизнесмени инвалиди... нещо като социалните помощи за инвалиди или маргинализирани части от населението с нужда от специфична интеграция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още