IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични стартъпи с нови решения на проблеми в здравеопазването

Четири компании - от Гана, Унгария, Южна Корея и Германия, спечелиха по 50 хил. eвро в конкурс на Bayer

13:56 | 23.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bayer</em></p>

Снимка: Bayer

Четири компании – от Гана, Унгария, Южна Корея и Германия, спечелиха по 50 хил. eвро финансова подкрепа от фармацевтичната компания Bayer, с които да развият своите иновационни продукти в сферата на технологии за здравеопазване.

Te са победители в инициативата Grants4Apps, която компанията организира от 2013 г. насам и вече привлича кандидати от целия свят. Тазгодишните печеливши са насочили усилията си в четири напълно различни области. Те ще имат възможността да прекарат по 100 дни в офиса на Bayer в Берлин, където ще получат съвети и експертиза от екипа на компанията, за да развият своите продукти и услуги.

От своя страна стартъпите не са обвързани по никакъв начин с Bayer и имат свободата да си сътрудничат с която компания пожелаят. Причината е, че самата инициатива цели развиване на екосистемата и създаването на повече технологии, които да помогнат за откриването на решения в сферата на здравеопазването, разкри единият от членовете на борда на директорите на Bayer Кемал Малик, който отговаря за иновациите в компанията.

По думите му победителите са избрани заради това, че адресират важни проблеми, които се нуждаят от решение. Същевременно продуктите на четирите компании имат възможност да постигнат истинска промяна. Ето и кои са новите победители в Grants4Apps и кои са ключовите проблеми, които искат да решат:

Oasis Websoft

Oasis Websoft е базирана в Гана компания с цел да изгради технологични решения, които да помогнат на африканците, разполагащи със смартфони, да намират по-лесно съвети по въпроси, свързани със здравето. Екипът насочва продукта си към Африка и другите развиващи се пазари, където здравните консултации са по-трудно достъпни.

Най-новата разработка на Oasis Websoft, с която фирмата се оказа сред печелившите на Grants4Apps 2016, се нарича Bisa и представлява специално разработено мобилно приложение. То позволява на потребителите да се свързват с лекари, да им задават въпроси и да търсят съвети от тях под формата на виртуални здравни консултации.

Същевременно стартъпът обръща специално внимание на кожните болести, разпространявани в Африка, като в приложението се включва функция за изпращане на снимки до дерматолози, които могат да отговорят в кратък срок и да препоръчат лечение. Oasis Websoft твърди, че Bisa е място, в което потребителите могат да откриват здравна информация и съвети. Основната цел на Bisa е да направи здравната помощ по-достъпна, „докато стоите у дома“.

Turbine

Екипът на базирания в Унгария стартъп Turbine насочва своя продукт в една изключително важна област – онкологичните заболявания и намирането на най-добрите начини за лечението им. Компанията е разработила софтуер, който посредством изкуствен интелект създава персонализирани комбинации от терапии спрямо конкретния тумор, открит в организма на пациента

Комбинирането на леченията може да увеличи двойно шансовете за успех, посочват от Turbine. Софтуерът анализира данните, които получава за туморното образувание и избира най-добрите методи за лечение от милиардите възможни комбинации – нещо, което до момента не е правено.

Turbine прави това като симулира начина, по който ракът се развива на молекулярна основа. Изкуственият интелект пък има задачата да избере комбинациите от терапии, които имат най-голям шанс да ликвидират болестта. „Всеки вид рак е като отделен организъм. Той може да развие резистентност към дадено лечение и затова е важно да открием повече комбинации, които да помогнат на пациентите“, посочиха от компанията.

Vital Smith

Vital Smith е създаден в Южна Корея стартъп, който фокусира усилията си в разработването на иновативна технология за устройства, които да извършват персонална ин витро диагностика. Екипът, който има опит в сферата на медицинското инженерство, дизайна и маркетинга, участва в конкурса на Bayer с първия си продукт Bless.

В проекта става дума за умен тестер, който изследва слюнката и посредством мобилно приложение може да определи нивото на естроген в организма и дали жената е в овулация или не. Идеята на Vital Smith е не само да предлага тази услуга, но и да създаде огромна база от данни, свързана с естрогена. Основната цел на екипа е да анализира тази информация и да разшири своя спектър от продукти.

Xbird

Екипът на xbird е базиран в Берлин и си поставя амбициозната цел да спаси 1 млн. живота до 2020 г. Медицинската компания за изкуствен интелект е създала продукт, който да предвижда критични моменти от здравна гледна точка.

Xbird използва данни, събирани от смартфоните или носимите устройства на потребителите, за да разпознава моделите, по който се случват въпросните критични моменти. Така може да предотврати моменти на хипоглекимия при диабетиците например.

Xbird използва пасивно следене на вече съществуващи данни за потребителя и посредством изкуствен интелект ги анализира. Екипът включва експерти по обработка на данни в сферата на науката, лекари и предприемачи от Берлин и Силициевата долина.

Според Кемал Малик подобен тип компании и технологии ще променят напълно начина, по който индустрията ще работи в бъдеще. Той подчерта, че Bayer не притежава нищо от разработеното от фирмите – интелектуална собственост, данни и др., а целта на Grants4Apps е да направи жест, който да доведе до подобряване на екосистемата и привличането на повече таланти в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
немците и особено унгарците са разработили страхотни идеи, заслужават и повече от 50 000. Корейците и Ганайците ... тривиални неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още