IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристически дестинации под прицел

Турция ще бъде най-засегната от спад на туристическите резервации, Франция също. Други като Тунис търсят нови пазари и нови възможности

15:00 | 29.08.16 г. 2
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Туристическите дестинации, в които имаше терористични атаки, продължават да отчитат спад на туристите, сочи анализ на BBC.

Според данните от резервациите в агенциите Турция ще бъде най-засегнатата държава – от септември до декември 2016 година посещенията на туристи в страната ще бъдат с 52% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Само в последните 12 месеца – от август 2015 година до юли 2016 година резервациите за хотели във Франция намаляват с 5,4%. Най-тежко страда Париж, където понижението е от 7,5 на сто. В следващите месеци спадът ще продължава – резервациите до края на годината подсказват с 20% по-малко туристи. 

Терористичните атаки не спират желанието за почивка и спадът на едни пазари се компенсира от ръст на други. Испания, Португалия и Италия ще бъдат най-предпочитаните места за почивка в Южна Европа през това лято, а и в следващите месеци. Само британските туристи в Испания през първите седем месеца на годината са с 19% повече на годишна база, допълва още ВВС.

Кризата не продължава вечно – Тунис например вече започва да се възстановява. Чуждите туристи в страната намаляха с почти 40% от август 2014 година до юли 2015 година след серия от атентати, включително и срещу плаж.

Хотелиерите свалиха цените, за да привлекат отново туристите и в резултат броят на руснаците например се удвоява – от 63 хил. на 131,4 хил. между юли 2014 година и юли 2016 година. Страната започна да разчита на туристи от Северна Африка и Източна Европа, обясняват хотелиери. Те не харчат толкова, колкото туристите от Западна Европа, но помагат да бъдат съхранени работните места.

Като цяло чуждите туристи в Тунис растат с 13% през тази година спрямо миналата. Този ръст само на пръв поглед изглежда стабилен, предупреждават обаче анализаторите, защото 2015 година беше изключително слаба за сектора в страната.

Ситуацията обаче вече изглежда по-обнадеждаващо за туристическия бизнес в Тунис. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Babbitt
преди 7 години
Amsterdaam, ненормална кушко, ходи на психиатър и се лекувай. Обясни на админа, кога как и по какъв начин съм обидил комплексираното човече дето те тласка toranaga
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още