IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патентите - новият коз в ръцете на китайските производители на смартфони

Те са средство за борба с глобалните лидери в лицето на Samsung и Apple

15:50 | 03.09.16 г. 2
Патентите - новият коз в ръцете на китайските производители на смартфони

Китайските производители на смартфони използват патентите като свое ключово оръжие, докато се опитват да се конкурират с глобалните лидери Apple и Samsung Electronics, пише Wall Street Journal.

Технологичните гиганти от азиатската страна - от Huawei Technologies до ZTE и Lenovo Group, се сдобиват с патенти чрез лицензионни сделки и придобивания и правят големи разходи за проучване и развитие. Тези ходове могат да сигнализират за повече правни предизвикателства за Apple и Samsung не само в Китай, но и по цял свят, допълва анализът.

Huawei, която има амбициозната цел да се превърне в най-големия производител на смартфони до пет години, се изправи пред съда срещу Samsung в САЩ миналия месец. Фирмата твърди, че южнокорейската компания е нарушила 11 от нейните мобилни патенти. Samsung заяви, че ще се защитава по делото. То пък бележи първия голям съдебен спор от страна на китайски производител на смартфони срещу пазарен лидер.

Миналата година Huawei, която е третият най-голям производител на смартфони в света и лидер на пазара на телекомуникационно оборудване, се оказа първенец по най-голям брой международни патентни заявки по Договора за патентно коопериране, който улеснява компаниите да регистрират патенти в множество страни според базираната в Женева Световна организация за интелектуална собственост. След Huawei се нареждат американският производител на чипове Qualcomm и китайската ZTE.

Освен това патентите играят важна роля в суровия мобилен пейзаж, управляван от Apple и Samsung в Китай, където регулаторите все повече настояват чуждестранните компании да играят по правилата на Пекин. Малко известният китайски стартъп Shenzhen Baili спечели съдебна забрана на продажбите на iPhone 6 и iPhone 6 Plus в Пекин заради свързан с дизайна патент, който твърди, че притежава в Китай.

Apple оспорва решението, което според анализаторите и правните експерти е индикатор за политическия климат в страната. Но в същото време големи китайски конкуренти като Huawei полагат големи усилия, за да се сдобият с патентни права. Три от петте най-големи производители на смартфони в света през първото тримесечие на годината са от Китай, включително Huawei, сочат данни на компанията за проучвания Gartner.

“Ще видим много повече китайски компании, защитаващи патенти извън Китай, и повече сделки и съдебни дела, свързани с патенти и технологии”, твърди Бенджамин Баи, партньор в Allen & Overly в Шанхай.

Един смартфон може да включва хиляди патенти. Въпросите са толкова сложни и деликатни, че Apple и Samsung са приклещени в патентни битки по целия свят от 2011 г., докато същевременно се борят за пазарна доминация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още