IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да знаете какви са шансовете на Тръмп? Вижте мексиканското песо

През последните няколко месеца мексиканската валута неколкократно поевтиняваше, когато шансовете на кандидата на републиканците се повишаваха

16:36 | 13.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На кого са притрябвали социологически проучвания? Ако искате да знаете как се представя Доналд Тръпм, е необходимо само да погледнете мексиканското песо, пише Bloomberg.

През последните няколко месеца мексиканската валута неколкократно поевтиняваше, когато шансовете на кандидата на републиканците се повишаваха, и поскъпваше, когато шансовете му намаляваха.

В понеделник песото се срина до над двумесечно дъно, след като опонентът му Хилари Клинтън отмени двудневното си посещение в Калифорния заради пневмония.

Предизборната кампания в САЩ създаде повече работа за Хуан Карлос Алдерете. 32-годишният директор на звеното за валутни стратегии в Grupo Financiero Banorte в Мексико сити казва, че телефонните обаждания от клиенти, като пенсионни и взаимни фондове, са скочили с 50% през юли. Тогава Тръпм подобри шансовете си в някои проучвания, а през същия месец се проведоха конгресите на двете партии. 

Алдерете започва внимателно да следи политиката в САЩ, особено когато някой от двамата кандидати заговори за реформа на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (Nafta) или пък за това, как Мексико трябва да плати за гранична ограда на стойност 10 млрд. долара.

„Няма особено много апетит за дълги позиции към песото предвид риска от победа за Тръмп“, казва Алдерете, който разработва сценарии за екипа си в най-голямата банка, листната на борсата в Мексико. „След редицата рискови фактори, които засягат всички пазари, това е рискът, който може да има много големи последици особено за Мексико“, посочва той.

Опасенията, че Тръмп може да спази обещанията си, ако бъде избран, помогнаха за поевтиняването на песото с 10% тази година. Това е най-лошото представяне сред валутите на големи държави след британския паунд. През миналата седмица песото беше най-отслабналата валута с 1,7% понижение.

Статутът на песото като най-ликвидна валута след китайския юан го направи особено уязвима от продажби и го прати няколкото пъти на рекордно ниски нива. Това от своя страна накара централната банка да повиши лихвените проценти.

Мексико вероятно е една от големите световни икономики, която най-много зависи от търговията си със САЩ. Търговският обмен между двете държави е нараснал пет пъти до близо 500 млрд. долара годишно откакто Nafta влезе в сила през 1994 г. Така Мексико става най-големият търговски партньор на САЩ след Китай и Канада, сочат данни на Международния валутен фонд.

И макар че страната разшири търговските си връзки с други държави, а и има споразумение за свободна търговия с ЕС, 73% от износа ѝ през 2015 г. е отишъл в САЩ. Преди влизането в сила на Nafta този дял е бил 79 на сто.

Алдерете не е единственият експерт, забелязал чувствителността на песото към новините за Доналд Тръмп. Кевин Дали от Aberdeen Asset Management в Лондон казва, че възстановяването на песото в началото на август се е дължало отчасти на по-добрите шансове на Хилари Клинтън. „През последните месеци има определени дати, когато може да се види ясната зависимост“, посочва той.

„Със сигурност изборите в САЩ имат влияние върху песото“, казва Карлос Капистран, главен икономист за Мексико в Bank of America в Мексико Сити и бивш директор на звеното за макроикономически анализи в централната банка на страната. „Предвид несигурността за това кой ще победи, и различните позиции за политиците спрямо Мексико, вероятно е имало отложени инвестиции в страната, което, разбира се, не е добре за песото“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Тръмп не е член на Републиканската партия а безпартиен, който е издигнат за кандидат президент от тази партия, затова той не е републиканец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още