IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко пари са необходими за стартиране на бизнес?

Ако искаме да имаме предприемаческо общество, трябва да сме толерантни към грешките, според експерт

18:28 | 27.09.16 г. 25
<p>
	Проф. Димо Димов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Проф. Димо Димов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мит е, че трябват много пари, за да се стартира компания. Може да се започне с малко пари, а след това стъпка по стъпка да се преценява риска. Около това се обединиха участниците в Клуб Инвестор „Предприемачество“, който се проведе днес в София.

В 21-и век може да се стартира бизнес с малко пари, с една идея, и след като се провери пазара, да се вкарат повече пари. Това коментира Стойне Василев, предприемач и основател на Smartmoney.bg.

„Много е лесно да се каже, че може да се започне бизнес с пари“, допълни и Павел Цветков, съсобственик и управител на Kwiat, но според него има и други съществени елементи. Той даде пример със собствената си компания, стартирала дейност през 1991 г. „Може да се стартира с малко пари, с малко средства и след това стъпка по стъпка да се преценява риска“, каза той.

„Предприемачите често казват, че проблемът е липсата на пари, а инвеститорите – липсата на идеи. Въпросът е в кой момент тези две неща могат да се съберат“, даде малко по-различна точка пък проф. Димо Димов от Университета Бат във Великобритания.

Като начини за финансиране той посочи и т.нар. crowdfunding, което набира сила през последните години – най-вече в САЩ, но и във Великобритания, и даде пример със сайтове като SyndicateRoom. Друг метод, който става все по-популярен, е т.нар. peer-to-peer финансиране, което тепърва навлиза в България – директно кредитиране между хората.

Според Стойне Василев има и други варианти за намиране на варианти за финансиране на стартиращ бизнес – например лизингът между компаниите. „Банково кредитиране у нас и по света няма за финансиране на стартиращ бизнес“, допълни той. Причината за това е, че банкерите искат да минимизират риска и търсят по-скоро установени фирми.

Докато повечето участници в сесията застанаха зад идеята, че е по-добре да се учиш от грешките на другите, отколкото от своите, Георги Халачев, съосновател на BILID, даде малко по-различна гледна точка към нещата.

„Обществото ни и предприемачите са обременени да не допускат грешки, а това сковава предприемачеството, взимането на решения, младите предприемачи търсят най-лесния път, да не загубят много и т.н. Това няма как да се случи, ако наистина искаме предприемчивост“, каза той.

„Допускането на грешки обаче е едно от най-важните неща, които трябва да направим. Ако искаме да имаме предприемаческо общество, трябва да сме толерантни към грешките и да предизвикваме младите предприемачи да правят такива“, допълни той.

„Екипът е може би е най-важен и ключов, когато става въпрос за инвестиция“, каза още проф. Димов. „Знаейки, че един бизнес ще срещне проблеми, които трябва да разреши, за инвеститорите именно качеството на екипа е ключово. Много често те по-скоро биха инвестирали в първокласен екип с второкласна идея, отколкото във второкласен екип с първокласна идея“, коментира той.

„Не всеки може да бъде предприемач, а не е и нужно“, допълни Павел Цветков. Той обаче препоръча на всички млади хора „докато могат, да рискуват“. Най-важното нещо според него е човек да бъде постоянен.

По отношение на финансовата грамотност и предприемаческото образование проф. Димов поясни, че има два ефекта. „Ако се подходи по-академично и в класната стая се показва риска, предприемаческото образование води до това, че повечето хора се отказват да станат предприемачи“, каза той. „Когато се подходи практично, ситуацията е различна – да се създаде в рамките на университета, където студентите да правят грешки. Завършвайки университета, те вече са минали през ситуации, където са можели да правят много грешки и да се учат от тях, и когато в реална среда попаднат на такива, ситуацията им се струва позната“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
yuliya135
преди 7 години
Момчета, с негативни хора не споря и не обсъждам нищо! Аз инвестирам и печеля от интернет, не ходя на работа другаде! Справям се много добре! А относно инвестициите, може да се започне буквално с 10$, знам го от опит! А да се вземат кредити без опит в инвестирането е самоубийство! ,,АКО ИМАШ МАЛКО ПАРИ, ЗАПОЧНИ БИЗНЕС!АКО ИЗОБЩО НЯМАШ ПАРИ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕШ БИЗНЕС ВЕДНАГА!Казал го е ДЖОН РОКФЕЛЕР аз няма да коментирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 7 години
..темата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 7 години
Машините не само за капацитет. Дори личното ми мнение е, че капацитетните машини дават по ниско качество. Друго няма да коментирам. Не ми се спори с човек, който защитава нелегалната работа в гараж, защото това дори не е по ремата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Има три типа хора - такива, които във всичко виждат проблеми, такива, които във всичко виждат възможност и такива, които нищо не виждат, щото не им се гледа ( ловечето са такива)Ти сам си отговори от кои си. Стартирал ли си ти лично някога каквото и да било или работиш във фирма за трудова медицина? Не е единственото конкурентно предимство цената. Конкурентно предимство е, че на същата цена нещата се правят по мярка от място и по изискване на клиента и с какъвто той си избере обков и т.н. Ако имаш добър мебелджия това е безценно ( като сме подхванали темата за мебелите) А за да правиш тези неща, не ти трябва машина за 100К с капацитет 40 гардероба на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 5
deant
преди 7 години
А такъв ипотечен кредит... няма как да стане... затова говорех, че с общи приказки като в статията няма как да стане. Ако говорим за търговия съм по съгласен. За производство - твърдо нИе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
deant
преди 7 години
хаха ти виждал ли си такива, които да плащат данъци и осигуровки? Няма как да стане, защото веднага губят единственото си предимство пред легалните фирми - ниската цена. Но не е там проблема. За да направиш цех за мебели дори да си бил легален трябват много над 500к, защото само една машина кадърна струва между 70-100к, чисто нова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Както вече казах, вземането на кредит е тегаво. Не пречи обаче след като си тествал пазара и виждаш че има потенциал, да се вземе ипотечен кредит да речем като частно лице и да се инвестира. Риска е голям да, но всеки си преценява. А бачкането в гаража.. тези всички изисквания мога да ти кажа, че почти никой не ги покрива. Ако си бачкаш сам в гаража, с още един двама човека да кажем, правиш гардероби, кухни и т.н. регистрирал си фирма, плащаш данъци и осигуровки, направо си си легален. Разбира се могат да ти дойдат на проверка и да те глобят за това, е нямаш фирма за трудова медицина но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 7 години
не знам в коя сфера може да е легално бачкането в гараж... има толкова много изисквания които трябва да се покрият за да ти е годна базата за легално бачкане. Прах във въздуха, пожартобезопасност, битови условия... Да не говорим за работното време, което в българия е твърдо и не е гъвкаво. Но аз говорех предимно за производство (защото тюфляка от статията говори общо за всеки бизнес), а не за писането на код или сглабянето на компютри, което е модерно в днешни дни и се нарича IT Business. Успех да вземеш кредит с тия параметри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Еех. Ако в стартирането на бизнес бяхме толкова добри, колкото сме добри в даването на съвети за стартирането му в България щеше да има стотици хиляди фирми с милиони различни идеи, коя от коя по-оригинални. Вместо това броят на фирмите в България ... намалява. Непрекъснато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Напротив, бачкането в гаража ( айде да не е нелегално) си е старт. От тук вече говорим за ръст, но вече си тествал пазара и имаш наложен поне до известна степен продукт и модел. На такъв етап вече може да се търсят и инвеститори и да се търси и кредитиране (макар че е тегаво с кредит) Разрастването вече е друга много сложна и обширна тема. В момента говорим за стартиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още