IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей: До края на март Лондон ще активира чл. 50 от Лисабонския договор

Дотогава ще бъдат извършени подготвителните работи по излизането на Великобритания от Европейския съюз

12:33 | 02.10.16 г. 2
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че до края на март 2017 г. Обединеното кралство ще активира член 50 от Лисабонския договор за напускането на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

В интервю за BBC Мей каза, че дотогава ще бъдат извършени подготвителните работи по излизането на страната от общността. Според Мей извън ЕС Великобритания ще бъде независима и суверенна страна, а правителството й е в готовност за осъществяване на плавен преход след Brexit.

Тереза Мей посочи, че британският парламент ще определи кои закони на ЕС ще продължат да бъдат спазвани и декларира, че ще се стреми да постигне добро за британците споразумение със съюза. Тя каза, че иска да запази добри отношения занапред със останалите страни от ЕС и че дължи на бизнеса осигуряването на добри условия за търговия със стоки и услуги с държавите от ЕС, посочва БТА.

Британският пемиер отбеляза, че ще откликне на желанието на сънародниците си за налагането на контрол върху пристигането на хора от ЕС в кралството. По думите й нейната Консервативна партия вече изгражда нов опорен пункт в британската политика.

В отговор на въпрос дали правителството й ще даде предимство на въпроса за имиграцията пред достъпа до безмитна търговия с ЕС при преговорите за Brexit - нещо, което е пречка за инвестициите - Мей каза единствено, че иска да получи "правилното споразумение".

"Искам постигането на правилното споразумение по отношение на стоките и услугите и това, което правим в момента, е да се вслушаме в бизнеса тук в Обединеното кралство, да се вслушаме в различните сектори, да разберем кое е най-важното за тях", заяви тя.

За да постигне най-правилното споразумение, Мей даде ясно да се разбере, че не трябва да разкрива картите си, като посочи, че няма да коментира постоянно преговорите, които води, нито ще издава позицията си.

И след като напусне съюза, Великобритания ще иска да запази някои от регламентите на ЕС, включително за правата на трудещите се и околната среда, каза днес в интервю за телевизионния канал ITV британският министър на транспорта Крис Грейлинг, който е една от водещите фигури в кампанията за Brexit.

Правителството заяви, че догодина ще отмени закона, по силата на който Великобритания се присъединява към общността, която сега е ЕС. След това ще транспонира европейското право, преди да реши какво от него да запази.

"Има някои неща, които ще искаме да запазим: в областта на околната среда например, в областта на правата на трудещите се. Има други неща, от които ще искаме да се избавим", каза Грейлинг пред телевизията. Той посочи, че процедурата, свързана с Brexit, ще мине през британския парламент между май 2017 и май 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Просто е искала да каже че ще излязат от ЕС през март някога си и може би през 3016 година. От ЕС могат да излязат точно за един ден - гласува и излизат. Няма незабавна нужда от нито един нов договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 7 години
Великобритания не страда фатално от това дали е или не е в Европейския съюз.Сега Великобритания фатално страда и е с подсигурен провал, защото прилага сгрешена парична система. Тази държавна грешка е водещият причинител за нарастване на потенциал за актуални стопански кризи.При запазване на сгрешена парична система стопанските злини ще нарастват.За обществен просперитет е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още