IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите страни на ЕС са получили лъвския пай от плана "Юнкер"

Италия и Испания са се възползвали в най-голяма степен от финансиране на инфраструктурни и иновационни проекти, наред с Великобритания

22:49 | 04.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Почти всички използвани досега пари от инвестиционния план на ЕС, по-известен като плана "Юнкер", възлизащ на 315 милиарда долара, са отишли при 15-те най-богати страни, докато останалите 13 са получили доста малка част, сочи доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), цитиран от Ройтерс.

Италия и Испания са се възползвали в най-голяма степен от финансиране на инфраструктурни и иновационни проекти, наред с Великобритания, чиито граждани решиха през юни страната им да напусне ЕС.

Докладът, копие от който е било видяно от Ройтерс, установява също така, че изразходването на средствата от фонда върви по план и ще завърши както се предвижда - в средата на 2018 година.

Инвестиционният план, започнал да се прилага в средата на миналата година, цели да привлече частни средства за финансиране на инвестиции, като най-рисковата част се поема от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който използва 21 милиарда евро обществени пари.

До края на юни, т.е. през първата година на тригодишната схема, програмата е генерирала 104,75 милиарда евро инвестиции или една трета от планираните, посочва Европейската инвестиционна банка в доклада оценка на схемата, която институцията съфинансира.

Банката отбелязва, че ако досегашните тенденции продължат, може да се очаква, че целите на фонда ще бъдат изпълнени що се отнася до одобренията, а подписванията и отпускането на средствата може да стане на следващ етап. Според доклада обаче е обезпокояващо, че повечето от инвестициите по схемата са отишли в 15-те най-богати европейски страни, а не в 13-те по-бедни.

"Притеснително е, че цялото портфолио е изключително концентрирано (92 процента) в ЕС на 15-те, и недостатъчно разработено (8 процента) в ЕС на 13-те", се посочва в доклада. Това е особено проблемно, тъй като повечето от по-слабо развитите райони са в страните от Централна и Източна Европа, допълва още Европейската инвестиционна банка.

Инфраструктурните и иновационни проекти получават най-голям дял от парите на фонда и се предполага, че ще генерират 240 милиарда от общата стойност 315 милиарда евро. Останалите 75 милиарда ще бъдат достигнати чрез финансиране на малки и средни предприятия (МСП).

Германия, Франция и Италия получават най-голяма подкрепа за малките и средни предприятия. Досега парите от фонда са били използвани за генериране на инвестици предимно в европейския енергиен сектор, който е погълнал 46 процента от цялото финансиране от инфраструктурното и иновационно портфолио. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 27 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Бедните роднини ги викат на пиршеството ,за да оберат огризките и пометат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 7
0pk
преди 7 години
Плана юнкер не беше ли да печата по нанайсе млрда месечно? Излиза, че помагат на най-богатите страни да замажат положението и да продължат да изглеждат най-богати? Пък ний дет сме от най-бедните спокойно си ръкопляскаме. Офце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 22
michaelis12
преди 7 години
аз не се и съмнявам, че в 13 найската сме ние даже и на последно място в тоя шшибан комунистически евроггейски съюз .... Колкот по бърже се разпадне толкоз по-добре, че нещо им писна на бая народ особено на "популистите" от него. За бедните те нема получат повече подкрепа, а ше получат повече циггани като бонус, мама им *** .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още