IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция очаква доставка на първите изтребители F-35 A през 2018 г.

Властите в Анкара възнамеряват да поръчат още бойни самолети от американският концерн Lockheed Martin

15:33 | 29.10.16 г. 6
<p>
	Фабриката на Lockheed Martin във Форт Уърт, щата Тексас.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фабриката на Lockheed Martin във Форт Уърт, щата Тексас. Снимка: Архив Ройтерс

Турция очаква първите изтребители F-35 A от компанията Lockheed Martin през 2018 г. и ще направи още поръчки, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Подсекретариата по отбранителна индустрия.

От съобщението не става ясно колко още изтребителя ще поръча Анкара, но според източници от САЩ става въпрос за 24 броя. Очакванията са те да бъдат доставени между 2021 и 2022 г. Изявлението на подсекретариата беше разпространено след заседание с председателя на Изпълнителния комитет премиера Бинали Йълдъръм.

Lockheed прави три варианта изтребители F-35 за американската армия и 10 държави планират да купят такива бойни самолети: Великобритания, Австралия, Норвегия, Дания, Холандия, Италия, Турция, Израел, Япония и Южна Корея.

Представител на компанията заяви, че е чест за Lockheed да има продължителното участие на Турция в програмата.

Само американската част на програмата за производство на изтребителите се очаква да струва 379 млрд. долара. Общо 3000 изтребителя ще влязат в употреба по света през идните години.

Турция заяви своите поръчки през 2014 г. и до 2015 г. беше поръчала общо шест бойни самолета. Според Подсекретариата по отбранителна индустрия плановете са за закупуване на общо 100 изтребителя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
аз викам да ги пуснат в Сирия да бомбят Дамаск там с Асад, да видим дали С-400 ше го види "невидимия" .... :)) То и в Югославия навремето 90те бомбиха с "невидимия" F-117, но сърбите го видеха с техните самоделки от 60те, жалко че тогава руснаците бяха слаби благодарение на Горби *** иначе Югославия щеше да е още цяла и всичко де що бомбеше в Белград щеше да бъде свалено .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
Няма да спорите с ефрейтора. Той е компетентен по клозетните въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
И колко са паднали? Това е третият ни стелт изтребител, след F-117, F-22.. Рашките не могат да съберат 10 ПАК ФА-50 за да ги изпитат и одобрят за серийно производство. Ама те са си държавата "Ще".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Най-лошото е, че сами си падат и много трудно разбират защо - що тестови и серийни самолети изпопадаха от небесата... Ако влязат и в битка - не знам какви ще са загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Може и да не им продадат по политически съображения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
ABBA
преди 7 години
Неграмотните журналисти подхващат с патос всички опорни точки. Но както винаги са само мюрета:- Стария F-16 бие тоя като маче у дувар - тоя е много зле с летенето.- Стойността му е теглото му в злато.- До преди месеци не можеха да му подкарат картечницата.- Още има недоработени бъгове.- Невидим е само за радарите на Папуа, Нова Гвинея и тъдява.- Руските Миг-ове от корейската война, при един руски аналог на АУАКС (има такива) за поддръжка също биха му разказали играта.- Експлоатацията и поддръжката също му е златна.На печелившите *** - честито, да си поръчат още!!!! Дори самите американски генерали на неудобни въпроси по темата припадат на интервюта. И за американците, кои са си *** парчета е ясно - тоя самолет е ПРОВАЛ. Нека комшиите пазаруват с пълни шепи! :) Кеффффф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още