IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата за импийчмънт на Франсоа Оланд е задействана

Френският президент е издал държавни тайни в книгата „Президентът не бива да казва това“, смята опозицията в страната

13:29 | 11.11.16 г. 4
<p>
	Франсоа Оланд. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Франсоа Оланд. Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Националната асамблея (долната камара на френския парламент) Клод Бартолон връчи на изпълнителната власт искането за импийчмънт на френския президент Франсоа Оланд, съобщи Le Monde.

Под искането са се подписали 79 депутати от Републиканската партия в страната.

Франсоа Оланд си навлече гнева на депутатите след публикуването на книгата „Президентът не бива да казва това“. Опозицията обяви, че в нея той е издал държавни тайни. В книгата например има записани откровения за издадени заповеди за убийството на джихадисти. Самият Оланд обаче твърди, че това е измислица на авторите. 

Южната ни съседка Гърция също се оказа замесена в скандала – френският президент признава в книгата, че руският му колега Владимир Путин му е казал, че Атина е потърсила помощ от Москва за евентуално печатане на драхми в дните, когато не беше ясно дали Гърция ще остане в еврозоната. Това беше официално опровергано и от Кремъл, и от гръцкото правителство.

Оланд разказва още, че и Германия, и Международният валутен фонд (МВФ) са настоявали за Grexit (излизане на Гърция от еврозоната) с мотива, че гръцките дългове не са устойчиви.

Процедурата, която задейства Бартолон, всъщност цели да уведоми президента и премиера на страната за началото на инициативата на републиканците да отстранят от поста му Франсоа Оланд.

Възможността за импийчмънт на президента беше вписана във френската Конституция през 2014 година. Текстовете предвиждат, че той може да бъде отстранен, ако пренебрегва своите задължения или поведението му противоречи на изпълнението на неговите задължения.

Резолюцията с искането за импийчмънт на Франсоа Оланд ще бъде разгледана от правната комисия в Националната асамблея. Ако искането бъде допуснато във френския парламент, ще бъде образуван т. нар. Висок съд, в който ще участват депутати и от двете камари на институцията. 

Мандатът на Франсоа Оланд е към своя край. Президентските избори във Франция са насрочени през пролетта на 2017 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Дъртата кошница в Германия отдавна е готова за съдебно дело...за педерассите от Евроуправлението пък неам думи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
dakl
преди 7 години
Оланд вече е история.Той си отива с позорния най нисъкавторитет като президент на Френската република. Месеци по рано , или по късно нищо не изменя! Такава е съдбата и на всички останали"лидери"назначени с подкрапата на външната сила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 9
Императорът
преди 7 години
Гоните недораслекът за такива глупости, вместо да го съдите за държавна измяна - задето пълни Франция с ислямистки диваци?Направо вадете гилотината, за да отсечете неговата тимберица... после гилотината на един камион, с 3-4 резервни остриета - и - давайте я под наем из Европа, че ного тимберици има за сечене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
Айде, почна се разтребването... За година-две от сегашния "елит" на Европа може са останат само съдебни дела... хихи... Причините са ясни, а поводи ще се намерят... Да се готви Ангелинка... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още