IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-евтините панели направиха възможни соларните пътища

Един квадратен метър соларни панели за пътища понастоящем струва между 2 000 и 2 500 евро

16:20 | 23.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Соларните панели започват да се превръщат в част от ежедневието ни. С намаляване на цената на панелите, те вече могат да бъдат видени навсякъде. През октомври Tesla разкри плановете си за създаване на соларни покриви на електромобилите си.

Wattway, част от френския холдинг Bouygues, пък разработиха соларни панели, способни да издържат товара на тежкотоварен камион и започва да изграждат пътища с тях, пише Bloomberg. След почти 5 години на изследвания и лабораторни тестове, те започват изграждането на 100 тестови обекта и се надяват да направят технологията достъпна до началото на 2018 г.

Първият пътен участък със соларни панели вече е факт в Нормандия. Очаква се, че по този начин ще могат да бъдат генерирани до 280 киловатчаса в пиковото производство. 

От компанията обясняват, че използването на пътната мрежа е идеален начин за изграждане на соларни централи - така не се използва земя, нужна за целите на селското стопанство. 

За да се справят проблемите, причинени от трафика, Wattway разработи няколко различни видове пластмаса. Соларните панели по пътищата са подобни на тези, разположени на покривите, но имат специално покритие, което подобрява сцеплението между пътя и движещия се автомобил. 

Един квадратен метър соларни панели за пътища понастоящем струва между 2000 и 2500 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Аз си направих труда да погледна. Един панел с размери 90 на 160 сантиметра, което е почти квадрат и половина дава Max Power Output 260 W. Това е при най-добрите възможни условия. Ако слънцето стои точно над пътя един квадратен метър би произвеждал електричество за не повече от 40 - 50 стотинки при днешните цени на дребно. Никакъв начин няма това нещо да е рентабилно. Ако си изплати 10% от цената ще е чудо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
това са някакви фантасмагории, ше напраат 2км и ше спрат щото нема да има пари. Наще магистрали на Боце струваха майка си и баща си, престаам си тва сигур ше включва и чича си и леля си с винетка 500лв. щото нема изплащане тва .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
valentino29
преди 7 години
Между 500 и 5000 години,но само след 15,20 години,соларните клетки в панелите ще бъдат с ефективност от 5%,а покритието ще помътнее още по рано.разумно щеше да е,ако с панелите построят покрив ,под който да се движат автомобилите,хем пътят ще е винаги сух и безопасен, а и няма да има нужда от снегопочистване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Един квадратен метър соларни панели за пътища понастоящем струва между 2 000 и 2 500 евро.------------------------------------------------------------------А дали някой специалист може да ми сметне за колко години един квадратен метър соларен панел ще произведе електричество за 2 500 евро. Защото на мен ми се струва, че това нещо няма да може да се изплати в този живот. И в никакъв случай преди да се повреди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още