IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската GTC вече има пълен контрол над мол Galleria в Стара Загора

Полската инвестиционна компания увеличава печалбата си за деветмесечието над шест пъти, засилва инветициите в нови активи на ключовите пазари

10:35 | 30.11.16 г.
<p>
	Мол Galleria в Стара Загора. <em>Снимка: GTC</em></p>

Мол Galleria в Стара Загора. Снимка: GTC

Собственикът на моловете Galleria в Бургас и Стара Загора – полската инвестиционна компания Globe Trade Center, отчита значително по-добри финансови резултати за деветмесечието в сравнение със същия период на миналата година.

Компанията се възползва от възстановяването на икономиката и пазара на имоти след кризата, след като премина през болезнено преструктуриране и продажба на нестратегически активи.

Групата вече бере “плодовете” на усилията си – печалбата след данъци за периода отчита над шесткратен ръст на годишна база, стойността на активите й се увеличава плавно, ръстът от наеми се засилва стабилно, а от нестратегическите активи за продажба остават само терени, вижда се от отчета на GTC за периода януари-септември.

Отделно дружеството започна да реализира и нови проекти на ключовите си пазари,  от които 82 хил. кв.м ще бъдат въведени в експлоатация през 2017 г. Компанията укрепва и позициите си в България, докато в предходните години обмисляше продажба и на един от двата работещи мола в страната. В крайна сметка GTC се раздели само с мол Galleria във Варна, който така и не заработи. Бившият търговски център в момента функционира като частна болница.

Пълен контрол върху мола в Стара Загора

Полската компания вече осъществява пълен контрол върху търговския си център в Стара Загора. През юни GTC е поискало, в качеството му на кредитор на мола, от съда да определи дали фирмата е свръхзадлъжняла. Така през септември компанията е постигнала споразумение с миноритарните акционери да изкупи техните дялове от търговския център и свързаните дългове за 400 хил. евро.

Компанията продължава да контролира 80 на сто от търговския център в Бургас, както и да упражнява пълен контрол над проектите за бизнес парк и жилищни комплекси в София, които все още не е реализирала.

Балансовата стойност на търговските й активи в България леко се увеличава до почти 55 млн. евро. Средната им заетост достига 82%, а наемите – 9,4 евро за кв.м, става ясно от отчета.

Балансовата стойност на терените, притежавани от GTC, е почти 3,8 млн. евро.

Финансовите резултати

Инвестиционната компания отчита нетна печалба в размер на 107 млн. евро за деветмесечието спрямо печалба от 17 млн. евро за деветмесечието на 2015 г.

Преоценките за периода са с положителен знак и достигат 39 млн. евро спрямо загуба от преоценки на активи в размер на 2 млн. евро година по-рано.

Компанията е набрала 175 млн. евро финансиране за нови проекти, като напредналото строителство е довело до ръст на стойността на активите й като цяло. Тя се изчислява на общо 1,544 млрд. евро към 30 септември спрямо 1,324 млрд. евро година по-рано.

Портфейлът от активи, които генерират доход, се оценява на 1,222 млрд. евро, което е с 16% повече спрямо деветмесечието на 2015 г., отчита GTC.

Средната заетост на проектите на групата е малко над 90% към края на деветмесечието, като за периода под наем са отдадени общо 94 хил. кв.м.

Очаквано най-високи са приходите от наеми и услуги в Полша и Унгария – съответно над 49 млн. евро и над 43,6 млн. евро.

В България постъпленията на компанията от наеми се увеличават до 6,4 млн. евро от 5,85 млн. евро година по-рано. За сравнение, резултатите на имотите на GTC в Румъния се влошават – приходите от наеми намаляват до 1,238 млн. евро спрямо 2,261 млн. евро година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още