IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Появиха се нови опасения за конфликт на интереси на Кристалина Георгиева*

Администрацията на българския комисар е договорила по-високо заплащане за мениджъри от Световната банка, управляващи проекти с пари от ЕС

13:17 | 30.11.16 г. 7
<p>
	Кристалина Георгиева. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: ЕК

Шест месеца преди Кристалина Георгиева да съобщи, че напуска Европейската комисия (ЕК) и поема пост в Световната банка, нейната администрация е водила преговори за промяна в начина, по който Европейският съюз (ЕС) заплаща на своите бивши и бъдещи служители. Това съобщава Politico, позовавайки се на документи, до които медиата е получила достъп.

Споразумението, което ЕК и Световната банка са постигнали през пролетта, повдига въпроса за потенциален конфликт на интереси за Георгиева, защото то променя и правилата относно позициите, които висшите чиновници могат да заемат след напускане на постовете си в европейските институции.

Годишно ЕС допринася с 400 млн. евро за бюджета на Световната банка по проекти за борба с бедността, подкрепа на развитието и борбата с климатичните промени в Африка, Азия и други региони. Част от тези средства (5,5% от общата сума) се използват за възнаграждение на мениджърите в Световната банка, които управляват тези проекти.

През април ЕК и банката са постигнали промяна във формулата на това възнаграждение. С новата методика за изчислението му се увеличава делът на европейските средства, които отиват за възнагражденията на мениджърите в Световната банка, обясняват служители от ЕК пред Politico.

Според анализите им формулата е доста по-сложна и разходите за възнаграждения могат да стигнат до 17% от стойността на проектите.

От Световната банка коментират, че промяна е в съзвучие с начините на плащане за другите донори на институцията. От администрацията на Кристалина Георгиева са категорични, че в случая няма конфликт на интереси.

„Зам.-председателят Георгиева не участваше в преговорите по това споразумение със Световната банка“, заявяват от офиса на комисаря и допълват, че единствената й роля е била да подпише финалното споразумение след молба от страна на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според източниците на Politico споразумението се отнася единствено до средствата, които ЕС отпуска на Световната банка. Не са предвидени подобни промени в отношенията с другите финансови институции и това е прецедент за фондовете за развиващия се свят на общността.

Новият пост на Кристалина Георгиева вече предизвика опасения за конфликт на интереси. На 9 ноември обаче от ЕК съобщиха, че приемането на предложението на Световната банка не представлява нарушение.

Опасенията са свързани с това, че българският комисар ще остане на работа в Брюксел до края на годината и ще има достъп до информация, която засяга отношенията на ЕС и Световната банка. 

В специално изявление, разпространено от пресслужбата на ЕК, Кристалина Георгиева отрича, че Световната банка взима комисионна от 17% за управлението на средства. Често комисионната е между 2% и 5% и при всяко положение е до 7% - таванът, определен по правилата на Комисията, подчертава тя.

„Конфликт на интереси няма. Детайлите около споразумението са договорени от службите на Комисията без моето пряко участие“, казва още Георгиева.

Тя посочва, че Световната банка е партньор на Комисията по споразумение, , което гарантира, че парите на данъкоплатците са защитени и отиват по предназначение. Споразумението не е ново – съществува от 2009 г., а през 2014 г. беше подновено с условие да се преразгледа през 2016 г. Това беше направено в съответствие с всички процедури на Комисията, допълва Георгиева.

* Допълнено с позицията на Кристалина Георгиева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
"In public services, we lag behind all the industrialized nations of the West, preferring that the public money go not to the people but to big business. The result is a unique society in which we have free enterprise for the poor and socialism for the rich."Gore Vidal
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 7 години
Ами те са си казали хората, борят се с бедността :)Аз беден служител на Световната банка до сега не съм видял!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Делбаа и ттуморааа ддебааа параззитт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Тва се казва комунистически *** да се уреди на яка служба 50 000долара месечно са и малко *** и туморите ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Срам нема ама пари има хахахааа яко кражбина яко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Tobywolf
преди 7 години
ДОСЕГА са били 5.5% - плоска ставка, сега стават сложна "лихва" - до 17% от сумата. 17% !! за управление?1 Тая срам няма...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Част от тези средства (5,5% от общата сума) се използват за възнаграждение на мениджърите в Световната банка-----------дали е яката бюрократщина, 5% само за менаджера по проекта :) ... след като се разплатят с всички "работили" за самия проект остават сигурно 10% от парите :) ... по добре ги хвърлете тия пари със самолет над африка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още