IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващо поколение ядрени реактори ще промени енергетиката из основи

Необходимо е по-бързо налагане на реакторите, използващи разтопена сол (MSR), за да се прекрати генерирането на енергия от замърсяващи източници

21:36 | 02.01.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Ново поколение ядрени реактори, разработени от инженери от поколението Y, получава подкрепа както от милиардерите, така също и от ООН, предава Bloomberg.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) e започнала обмен на информация между държавите за технология, която използва разтопена сол вместо вода и твърдо гориво. Обменът предлага помощ на инвеститори като Бил Гейтс и Питър Тиел, който подкрепя новия модел реактори като сигурни и евтини.

Необходимо е по-бързо налагане на тези нови реактори, тъй като САЩ решават да ускорят процеса по спиране на остарелите си ядрени централи и да се ориентират към по-евтините природен газ и ВЕИ. Понастоящем тече процедура по затваряне на 18 реактора, а други 6 ще бъдат спрени поради икономически причини. През 2030 г. ще бъдат затворени много реактори, което ще е удар по най-големия американски енергоизточник, който не излъчва вредни емисии. Това от своя страна би се отразило негативно върху световната борба срещу глобалното затопляне.

„Технологията, която използваме в съвременните ядрени реактори, никога няма да стане по-изгодна икономически“, коментира експертът от Moltex Energy Рори О’Съливан. Той смята, че новата технология, използваща втечнена сол, ще промени фундаментално енергетиката. О'Съливан е на мнение, че в бъдеще електроенергията ще бъде генерирана от вятърни и соларни генератори, а също и от малки АЕЦ.

За разлика от повечето съществуващи реактори, които използват вода, за да генерират ядрените реакции в масивни задържащи съдове, то реакторите използващи разтопена сол (MSR), работят при нормално атмосферно налягане. Това е нещо изключително важно, защото при евентуален инцидент налягането няма да е достатъчно, за да се получи експлозия, подобна на тази в Чернобил или Фукушима.

Благодарение на факта, че новата технология не използва големи съдове, MSR реакторите могат да бъдат построени с по-малко инвестиции и те ще бъдат по-малки и компактни.

„Нуждаем се от нова ядрена парадигма“, посочва експертът от Международния институт за приложни системни анализи Небойша Накиценович. Той е на мнение, че ако в бъдеще електроенергията, генерирана от АЕЦ, ще играе роля в борбата с климатичните промени, то ще бъдат необходими по-малки и компактни реактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 7 години
"Loss of coolant accident"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 7 години
"За разлика от повечето съществуващи реактори, които използват вода, за да генерират ядрените реакции в масивни задържащи съдове, то реакторите използващи разтопена сол (MSR), работят при нормално атмосферно налягане. Това е нещо изключително важно, защото при евентуален инцидент налягането няма да е достатъчно, за да се получи експлозия, подобна на тази в Чернобил или Фукушима."Изключително "компетентно" написана статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
сега остава да измислиш и как ще го караме отк итай за сащ и печелиш нобел!В кофи или в шишета ще го возим тоя ток ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
В Китай тока е 6-7 цента, кой луд ще предпочете да произвежда в САЩ за да плаща ток по 70 цента. Тези реактори могат да променят нещо в енергетиката им само ако са много малки и персонални и не са в мрежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
И защо им е скъп тока, тока е много евтин но някой там го продава с 1000 процента печалба. Килограм въглища произвеждат 9 киловатчаса електроенергия, старите топлоцентрали били с ефективност 60 % т.е. произвеждат се 5.4 киловатчаса ток и струват 16-18 стотинки т.е. цената на горивото за да се произведе 1киловатчас е 3.5 стотинки. Разбира се има и други разходи, може да се пресметне колко пъти те надхвърлят стойността на горивото и колко пъти надхвърлят тази стойност при цена на тока 70 цента като в някои американски щати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
supertrader
преди 7 години
И как ще се мине без експлозия при разрушен корпус на реактор който се охлажда с вода, естественно е да се качи налягането и да има и експлозия. Няма такова нещо в което да се концентрира енергия и да не експлоадира, дори батериите експлоадират. А това как тези реактори които ще се охлаждат с разтопена сол няма да експлоадират или не могат да експлоадират е в сферата на фантазиите, по скоро по трудно ще експлоадират но по здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 7 години
Технологията е, която прави нещата едни или други. Това е наличното. Свиквай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Много интересна нова технология.Сегашната технология замърсява големи количества вода с различно ниво на радиоактивност, което при новата отпада.Представят я за екологична, обаче не казват какво става с ОЯГ, което си остава сериозен разход и замърсител в природата.Ако на създателите им пука за природата би трябвало да предоставят безплатно технологията, така че да е достъпна за всички, които желаят сами да я развиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
Longin
преди 7 години
"защото при евентуален инцидент налягането няма да е достатъчно, за да се получи експлозия, подобна на тази в Чернобил или Фукушима."първото ново нещо дето научих в новата година - не знаех че във Фукушима имало "експлозия" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 13
majnata
преди 7 години
Ше въртиш тогаз *** и ше дуваш перката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още