IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT компаниите са против промяна на данъчното законодателство

Може да се стигне до отлив на инвестиции, опасяват се от високотехнологичния сектор

16:48 | 16.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Против промяна на данъчното законодателство в България се обявиха браншовите асоциации на високотехнологичния сектор – Българската аутсорсинг асоциация, БАСКОМ, БАИТ, ИКТ Клъстер и Автомобилен клъстър.

В открито писмо до изпълнителната, законодателната власт и лидери на водещи политически партии те възразяват срещу започналия дебат в публичното пространство за промяна на данъчното облагане в България. 

В становището се казва, че тези индустрии се превръщат в структуроопределящи за българската икономика. Заетите в тях са над 5-6% от работната ръка в страната, а заплатите им растат с висок темп.

Днес високотехнологичните фирми у нас формират значителна част от БВП на страната - за 2015 г. този принос бе в размер на над 8% за аутсорсинг, разработка на софтуер, информационни технологии и 4% за автомобилната индустрия, пише в откритото писмо.

Според бизнес организациите продължителното присъствие на темата за увеличаване на данъците в България ще доведе до силен отлив на инвестиции, а други държави от Централна и Източна Европа ще се наложат като по-атрактивни дестинации.

Припомняме, че през ноември парламентът отхвърли окончателно предложението на БСП за смяна на данъчния модел и връщане на прогресивното облагане.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Вие хубаво искате, ама цялата пасминка бюрократи искат вашите пари - та няма къде да ходите... ще опоскат и тая ниша :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още