IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е трета в ЕС по годишен спад на строителната продукция през октомври

Експанзията при сградното строителство в блока подкрепя ръста на строителството като цяло

12:17 | 19.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

България е сред държавите от Европейски съюз (ЕС) с най-силен спад в строителния сектор през октомври, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

С отчетеното понижение от 14% страната ни се нарежда на трето място в ЕС по спад на строителната продукция. "Лидер" в негативната класация е Словакия с понижение на индекса на строителната продукция от 22,1%, а на второ място е Полша с 18%.

С 2% понижение за месеца България се нарежда на пето място в ЕС по спад на строителната продукция след Словения с 6,8%, Унгария с 3,8%, Словакия с 3,5% и Полша с 3%.

На другия полюс е Швеция, която е лидер по ръст на строителната продукция и за месеца, и на годишна база с увеличение на индекса на строителната продукция от съответно 2,3% и 10,1%.

Средно за ЕС ръстът на строителната продукция през октомври спрямо септември е 0,4%, а в еврозоната – 0,8%. На годишна база увеличението е съответно 1,1% и 2,2%.

Строителството в ЕС продължава да се подкрепя от сградното строителство, докато строителството на инфраструктура изостава, показват още данните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Какъв спад бе. Няма спад. Управляващите ви казаха - растеж. Тотален, повсеместен. Как така спад. Слънцето спад няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още