IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit засегна и бизнеса на Джейми Оливър

Прочутият готвач затваря шест от ресторантите си във Великобритания

16:49 | 06.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Известният британски готвач Джейми Оливър планира да затвори шест от своите италиански ресторанта във Великобритания, след като отслабването на паунда, свързано с решението на страната да излезе от Европейския съюз (ЕС) е увеличило разходите на заведенията, които вече не обслужват достатъчен брой хора, пише Bloomberg.

Ресторантите в Абърдийн, Ексетър, Челтнъм, Ричмънд, Тънбридж Уелс и Лондон ще затворят врати през първото тримесечие на годината, обяви говорителка на Оливър.

Новината е поредният сигнал за натиска, който оказва отслабването на паунда върху компаниите след решението за Brexit. Увеличаването на разходите за продукти, като италианския зехтин например, са направили ресторантите “доста неустойчиви”, твърди говорителката. 

“Както знае всеки собственик на ресторант, това е труден пазар, а натискът след Brexit и неизвестностите го направиха още по-тежък”, посочва главният изпълнителен директор на компанията Саймън Благдън в изявление.

Ресторантите, които ще бъдат затворени, носят по-малко от 5% от продажбите на веригата и в тях работят под 5% от персонала. Компанията заяви, че ще потърси алтернативни позиции за 120-те души, които са засегнати от решението.

Оливър все още планира да отвори други 22 италиански ресторанта извън Великобритания през тази година, като добавя в списъка си с локации страни като Австралия, Бразилия и Русия. Освен това отваря два барбекю ресторанта в Обединеното кралство. 

Иначе винаги веселият Джейми Оливър реагира остро на избора на британците да напуснат ЕС.  Под хаштага #BuggerOffBoris в края на юни Оливър написа „Направете тъпия Борис премиер и ще ми писне. Ще се махна. Вярата ми ще рухне. Нека престанем да бъдем само зрители. Не можем да допуснем това“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Colossus
преди 7 години
''които вече не обслужват достатъчен брой хора, пише Bloomberg.'' За това ги затваря ресторантите, а в цялата статия - Brexit, евтин паунд, Brexit, поевтинял паунд , а за капак зехтина поскъпнал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Ivel
преди 7 години
Ми да си готви по телевизията, това му иде повече отръки, да джурка там булумачите от каквото попадне и на се впряга толкова с ресторантьорството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още