IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митко Василев: Съдебната реформа ще подобри средата за инвестиции

Политическата несигурност ще е сред предизвикателствата през настоящата година, заяви управителят на ГБИТК

08:00 | 25.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Какви са основните предизвикателства за бизнеса през 2017 г. и как политическата несигурност влияе на компаниите - това коментира пред  Investor.bg д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриална търговска камара (ГБИТК).

- Д-р Василев, през миналата година от анкетата на ГБИТК стана ясно, че повечето германски компании в България няма да увеличават инвестициите и персонала заради правната несигурност, бюрокрацията и корупцията. Така ли се развиха действително нещата през 2016 г.?

- Със сигурност 2016-та година беше една добра година за българо-германските икономически отношения. Ще отчетем рекорд в стокообмена и тази година.

Българският износ към Германия се развива с по-бързи темпове, което, от своя страна, ще намали търговския дефицит между двете страни. Германия отново е на едно от първите места по преки чуждестранни инвестиции у нас. Тя заема второ място (след Нидерландия) със 155,1 млн. евро. Данните, които цитирам, са за периода януари-ноември 2016 г.

Наистина 50% от фирмите, взели участие в годишната ни анкета за бизнес средата в България миналата година, не предвиждаха промяна в развитието на инвестиционните им разходи, 38% обявиха, че планират повече инвестиции, 52% от запитаните заявиха, че няма да наемат повече хора, 39% планираха повече работни места.

Не разполагаме с фирмената статистика, но в национален мащаб безработицата е намаляла с около 1%. Вярвам, че заслуга за това имат и германските предприятия у нас, които са увеличили персонала си.

Но да, правната несигурност, бюрокрацията и корупцията продължават да са пречки пред бизнеса у нас. Ежегодно членовете на Камарата ни алармират за тези проблеми в годишната анкета, така че вече е крайно време да се направят по-сериозни стъпки за подобряване на бизнес средата. Тогава ще можем да се похвалим и с още по-добри икономически показатели.

- Дали оценката на компаниите за условията за инвестиции в страната ще бъде преразгледана?

- В момента подготвяме нова анкета за 2017 година. Мога да си представя, че проблемните области, които вече споменахме, отново ще бъдат на дневен ред.

Надявам се да са застъпени в по-малка степен, но, за да се случи това, всички ние трябва да работим упорито и да даваме своя принос за решаване на проблемните области.

- Какви според Вас са основните предизвикателства за бизнеса през 2017 г.?

- Предизвикателствата са както локални, така и глобални. Знаете какво се случи през изминалата година. Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз, американците избраха Тръмп. Това със сигурност ще даде своето отражение върху много икономики по света. Какви ще са последствията, тепърва предстои да видим. 

На местно ниво – острата липса на квалифицирани кадри ще остане основен проблем пред българския бизнес и през 2017.

От друга страна, политическата несигурност също ще е сред предизвикателствата през настоящата година. Важно е да се запази икономическата стабилност, да не се увеличават данъците, да има предсказуемост и спокойствие за бизнеса.

- Споделяте ли прогнозите на анализаторите за икономически растеж на българската икономика през следващата година?

- Очакванията на повечето експерти са през 2017 г. БВП на България да расте с между 2,7% и 2,9%. Очаква се растежът през 2017 г. да идва най-вече от потреблението заради продължаващото увеличение в доходите и спада в безработицата.

На годишна база износът се очаква да продължи да нараства с 3,2%. Рискът е в забавяне на икономиката на основния ни търговски партньор – еврозоната. 60% от износа на страната е за Европейския съюз. Експертите също така предупреждават, че несигурната политическа обстановка около изборите може да доведе до отлагане на инвестиционни проекти.

А липсата на квалифицирана работна ръка също би ограничила частните инвестиции, що се отнася до разширяването на дейността на фирмите.

Ниските лихви от своя страна също подкрепят икономическия растеж. Моето мнение е, че ако успеем да намерим баланса, че ако следваме пътя на по-малко вмешателство на политиката в икономиката, че ако останем верни на избрания курс в рамките на ЕС, икономиката ни ще продължи да се развива положително и да бележи нови постижения.

- В каква степен ще се отразят на бизнеса предстоящите предсрочни избори?

- Политическите турбуленции и несигурност винаги се отразяват негативно на икономиката. Бизнесът се нуждае от предвидимост. Да си пожелаем следващото правителство на България да се формира възможно най-скоро, за да започне работа по решаване на проблемите, които вече споменах, за да може да се подобри бизнес средата в България и да се развиваме с по-бързи темпове.

- С какво според Вас трябва да се заеме следващото правителство, от гледна точка на условията за инвестиции?

- Лошият имидж на България – бедна и корумпирана държава, с недобре работеща съдебна система, определено е отблъскващ за чуждестранните инвеститори, така че на първо място бих посочил съдебната реформа.

Тромавата и неефективна администрация също е пречка за бизнеса. Други области, в които си струва да положим повече усилия, са инфраструктурата, обществените поръчки, образователната система – липсата на подготвени кадри.

Моделът на дуално професионално обучение е добре да заработи на практика, защото това е успешен модел. Имаме фирми, които са го въвели сами и обучават хората си – „Пирин Текс“ в Гоце Делчев, „Либхер“ в Пловдив. Нашата камара има няколко пилотни проекта – с финансово-стопанската гимназия в София по професията „Фирмен мениджър“, с
професионалната гимназия „Джон Атанасов“ за специалността „Промишлена електроника“, работим и с колеги от други страни по европейски проекти.

Нужно е да бъдем по-активни при официални и неофициални държавн посещения. Да се говори повече за България и да се изтъкват предимствата, които страната предлага за инвеститорите, защото такива безспорно съществуват. Да, имаме проблеми, има с какво още да се борим, има какво още да се желае, но нещата не са изцяло негативни.

Неслучайно пак ще цитирам нашата анкета за бизнес средата от 2016 година, 84% от запитаните компании споделят, че отново биха инвестирали в България и това е добра новина. Ако мога да обобщя: следващото правителство трябва да положи максимални усилия, да се съсредоточи върху положителното в икономиката, да насърчава добрите практики и да бъде безкомпромисно към всичко, което дърпа страната назад.

- Как гледате на предложението за промяна на данъчната система?

- Една от основните притегателни сили за чуждестранните инвеститори у нас е данъчната ни система. От една страна, в дългосрочен аспект данъчната ни система допринася за привличането на чужди инвестиции.

От друга страна, тя допринася за намаляване на сивия сектор в икономиката на страната. И това засега е безспорно една работеща система. А когато едно нещо работи добре, дори в случая много добре, би било неразумно да го променяме.

Така че, моето мнение е, че плоският данък не бива да се премахва. Той е наше конкурентно предимство.

- Предвид предстоящото традиционно връчване на награди на фирми от ГБИТК – тази година на какъв принцип подбирате компаниите?

- По традиция имаме три категории – награда за голямо предприятие, за малък и среден бизнес и третата награда е отворена за различни проекти и инициативи.

Тъй като е трудно да се сравнява един социален проект с един иновативен, тази година журито реши да дадем две отделни награди – за иновации и за социален проект. И това е новото, т.е. ще бъдат отличени фирми в четири различни
категории.

Номинациите за наградата на Германската икономика идват от самите компании. Ние събираме номинациите, разглеждаме ги внимателно и след това гласуваме. Тази година в журито се включиха представители на ГБИТК,

Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Българската агенция за инвестиции, Института за пазарна икономика, Германската външно-търговска агенция „Germany Trade & Invest”, Консултативния съвет Индустрия към ГБИТК, Икономическия отдел на германското посолство София и медийните партньори на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 7 години
В съдебната система и неиния работодател- Десе е целият ни проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още