IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щраус, инженер или прагматик сте с парите си?

Един от въпросите, които хората си задават рано или късно, е дали ще имат достатъчно пари да живеят комфортно до края на живота си

12:11 | 02.02.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Един от въпросите, които хората си задават рано или късно, е дали ще имат достатъчно пари да живеят комфортно до края на живота си. Финансовият експерт Джейсън Бътлър отбелязва за Financial Times (FT), че „едно е да знаеш колко пари ти трябват месечно, за да поддържаш стандарта си на живот, а съвсем различно е да знаеш колко трябва да събереш, за да финансираш този стандарт. И то след като вече не можеш или не искаш да работиш.

Според Бътлър хората се делят на три групи в зависимост от отношението си към въпроса за парите и бъдещето и те са: щраус, инженер или прагматик.

Как да разберете какъв сте? На този линк например можете да изчислите колко пари ще трябва да печелите и спестите през живота си, за да живеете като доволен пенсионер с определена от вас месечна сума. Ако не кликнете на линка, е възможно точно сега да нямате време, но е по-вероятно да сте щраус спрямо парите си.

Според FT „щраусите“ си слагат главата в пясъка и предпочитат да избягват да мислят дългосрочно и в детайли. Те гледат само в днешния ден, за пенсия спестяват стандартния минимум по закон. В същото време много щрауси нерядко имат голяма ипотека и поддържат удовлетворителен за момента жизнен стандарт. FT предупреждава, че освен ако не сте от хората с огромни месечни доходи, то безгрижният живот, лишен от усещане за това колко печелите, спестявате и инвестирате, увеличава вероятността да се налага да работите чак до края на живота си или да прекарате зрялата си възраст в бедност.

Вторият подход е методът на инженера. Хората в тази категория имат много ясен план на паричните потоци за целия си живот. Не е нужно човек да е финансист, за да е „инженер“ спрямо парите си. Той може да направи своите планове и с помощта на професионален финансов консултант. Тези планове предвиждат всичко – от спестяванията, през инвестициите, до застраховките и данъчното осигуряване. Проблемът на този подход е, че в дългосрочен план много от допусканията може и е вероятно да се окажат погрешни. Така че инженерният подход, дори и да е интелектуално любопитен и да създава повече сигурност, не дава 100% гаранция.

Третият вид са хората, които предпочитат да бъдат прагматици. FT ги дефинира като хора, които имат най-обща представа какво трябва да се спестява, инвестира или харчи. Идеята е да се знаят някои важни лични финансови показатели, които лесно да могат да се проверят, така че ако се наложи, да се направи адекватна промяна в плановете за доходите, спестяванията или инвестициите.

Тази гъвкавост подобрява шансовете да се живее добре и по-късно през живота. И в този случай консултацията с личен банкер или друг човек с нужните финансови познания може само да помогне.

Известният изобретател Чарлз Кетъринг казва: „Интересувам се от бъдещето, защото там ще прекарам остатъка от живота си“. Затова е полезно да се запитате дали сте щраус, инженер или прагматик. Отговорът може да определи комфорта и финансовата сигурност, която можете да очаквате в по-късните години от живота ви.

Статията е адаптирана за блога на UniCredit Bulbank от едноименен материал във Financial Times „Are you a financial ostrich, engineer or pragmatist?“, публикуван онлайн на 31 януари 2016.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 22 rate down comment 0
power grid
преди 7 години
Инвестор не смятате ли че опитите ви да манипулирате хората са безуспешни.Спрете глюпостите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 1
dzk
преди 7 години
Но забележете колко хитро се опитват да се накарат виновен за това че не кликваш на линка " Ако не кликнете на линка, е възможно точно сега да нямате време, но е по-вероятно да сте щраус спрямо парите си." И после изкарват така наречения щраус пълен некадърник.Да, рекламата ( и вероятно тази статия ) е спонсорирана от Булбанк. Нещо Левончо да не е закъсал за депозити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
dzk
преди 7 години
И зялата тази статия, за да се опитат да те накарат да отидеш на някакъв нов сайт за "финансови консултации", където ще се опитат да научат колко се може повече за теб и да ти пробутат някоя застраховка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Ала бала...консултации с всякакви шарлатани...не си ли правиш сметка на кесията , никой не мое ти помогна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още