IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините пак поискаха поне един пряк данък да стане местен приход

Размерът на общинските бюджети все още е твърде зависим от централния бюджет, твърди кметът на Кърджали

09:09 | 07.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В новия Закон за местните данъци и такси, който 44-тото Народно събрание ще обсъжда, ще поискаме поне един пряк данъчен приход да стане местен приход. Това заяви заместник-председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините и кмет на Кърджали Хасан Азис в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Като дял от общите данъчни приходи в България на общините се падат само 3% от тях, уточни Азис. По този показател изпреварваме само две държави в Европейския съюз (ЕС) - Гърция и Словакия, поясни той. 

Към настоящия момент не можем да кажем, че общините са независими от гледна точка на фискалната политика, която се води, каза още кметът на Кърджали. Според него размерът на общинските бюджети все още е твърде зависим от централния бюджет.

Искането на общините за допълнителни приходи от преки данъци не е ново. От години местната власт настоява част от данъка върху доходите да отива в общинските бюджети, а не изцяло в държавния, като мотивът на кметовете е, че по този начин ще се дадат стимули на общините и ресурси за публични инвестиции. Според представители на местната власт този ресурс може да замести част от капиталовите трансфери, които така или иначе се извършват между централния бюджет към общините. 

Припомняме, че от ГЕРБ имаха идея контролът върху казаните за домашна ракия да се прехвърли от митниците върху общините, които да събират и акцизи. Предложението обаче беше отхвърлено, защото общините отказали да се занимават с администриране и събиране на косвения налог с мотива, че приходите от акциз не оправдават административните разходи по събирането му.

Няма капацитет за подобна дейност, заяви през януари Благой Станчев от Националното сдружение на общините. „Нужни са още хора или трябва да натоварим допълнително служителите си, а знаете какви са заплатите в малките общини“, добави Станчев.

Бившият заместник-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Диана Йорданова изрази съжаление, че общините се отказват от нов източник на приходи и призова Министерство на финансите по-стриктно да разглежда исканията за дофинансиране на малките населени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
fras
преди 7 години
Това не е много умно искане от страна на по-малките общини.Защото значителни средства, които сега влизат в държавния бюджет и се преразпределят към общинските бюджети, ще си останат в големите общини - София, Пловдив, Варна и още 3-4. Тези големи общини са единствените нетни донори в бюджета. Държавата например "връща" на София около 30% от ДОД на софиянци.Мисълта ми е, че това искане на общините ще ги ощети финансово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още