IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните замърсители на София - трафикът и битовото отопление

Поскъпване на парното е хипотеза при повишаването на цената на природния газ, коментира кметът на столицата

09:55 | 14.02.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Столична община</em></p>

Снимка: Столична община

В последните години има значително намаление на основните замърсители на въздуха на София - азотни оксиди и въглероден диоксид, но проблемът са фините прахови частици. Това обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред "Нова телевизия".

Тя посочи, че основните замърсители на града са трафикът и битовото отопление, а качеството на въздуха зависи и от климатичните условия.

Фандъкова посочи, че общината работи активно за намаляване на замърсяването. Метрото е една от дългосрочните мерки - всеки ден влаковете извозват по 280 хил. души, част от които биха ползвали автомобили, тоест създаващи допълнително замърсяване. Подменени са и 50% от старите автобуси на градския транспорт, отчете още кметът.

В плановете е предвидено още и "успокоено движение" в части от София, тоест ограничаване на скоростта до 30 км/ч, което ще насърчи колоездачите.

Общинското дружество "Топлофикация - София" в момента е съсредоточено за създаване на план за компенсация на клиентите, останали без парно и топла вода. Повишаването на цената на услугата не е на дневен ред, но е хипотеза при увеличаване на цената на газа, стана ясно още от думите на Йорданка Фандъкова.

На 10 февруари "Булгаргаз" представи своите очаквания за цената на природния газ от 1 април. На този етап компанията ще поиска увеличение от 32,44% от енергийния регулатор, мотивирайки това с очакваната по-висока доставна цена на суровината от "Газпром Експорт", както и с курса на лева спрямо долара.

Такова съществено увеличение ще означава и по-висока цена за парното и топлата вода, както и на електроенергията, произведена от централи, работещи с природен газ (основно при комбинирано производство). Цените ще бъдат определени от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Компенсациите на потребителите ще бъдат от приходите на "Топлофикация - София", обясни още столичният кмет. Предстои и сключването на договор с експерти от Техническия университет, които да установят причините за големите аварии.

Кметът съобщи още, че дупките по големите булеварди, които се появиха след тежката зима, ще бъдат запълнени за сметка на изпълнителите на ремонтите. Участъкът от бул. "Цариградско шосе", по който се появиха и най-големите проблеми, е все още в гаранция, уточни Фандъкова.

Докато температурите на настилката са под 5 градуса, могат да се правят само аварийни ремонти със студена асфалтова смес, която е нетрайна, каза кметът. Общината има план за цялостни ремонти и в малките квартални улици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
stanislavr
преди 7 години
Женицата е гений. Вдигна билетчето, за да тръгнат хората с колите си. Ся ще им вдигне и парното, за да се откажат още от него. Ми ако работеха и заводите за шарени пушеци в Кремиковци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
888
преди 7 години
"Основните замърсители на София - трафикът и битовото отопление" -градацията е такава ,защото от тези с автомобилите могат да се вземат пари ,а то другите не.Разбира се после тези пари ще изчезнат безследно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Nikodim
преди 7 години
Ами кой я избра тази учительница за кмет ха европейска столица. Същият, който избра и Плевньо за президент. ББ ! Гласувайте пак за ГЕРБ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Грую Груев
преди 7 години
вЕрвам ти, Данче, вЕрвам ти, душо! А по-конкретно какво ще направи другарката учителница по руский язик, че да се намали битовото отопляване с ***, пластмаса, гуми и дрЪва, че не видях нищо по въпроса. Т.е. проблем има, ама ние не правим нищо по него, чакаме да дойде лятото и да няма нужда от битово отопление. Мила родна картинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още