IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Такев: Трябва постоянно да се представяме навън, ако искаме по-видим пазар

Компаниите на капиталовия пазар у нас са достатъчно като бройка, но недостатъчно от към качество на корпоративното управление, твърди директорът на борсата

12:16 | 14.02.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един от начините за съживяване на капиталовия пазар е да представим икономиката и българските компании на чуждестранни инвеститори. В това ще съсредоточат усилията си борсовите институции през следващите месеци, стъпка, за която Investor. Bg писа миналата седмица.

Тогава ръководството на Българска фондова борса (БФБ – София) обяви, че планира роуд шоу съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон, на което борсата ще представи на чуждестранни инвеститори възможностите за търговия у нас.

„Трябва постоянно да се представяме навън, ако искаме да направим пазара малко по-видим“, коментира по този повод изпълнителният директор на БФБ Иван Такев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това, което ще се опитаме да направим, е с водещи български публични дружества, както и, надявам се, с големи компании – бъдещи участници на БФБ да представим България, българската икономика, спецификите на капиталовия пазар и отделните компании пред чуждестранни инвеститори в Лондон. Това ще бъде организирано с подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие и, надявам се, с друг институционален партньор“, представя плановете на БФБ Такев. 

По думите му компаниите на капиталовия пазар у нас са достатъчно като бройка, но недостатъчно от към качество на корпоративното управление, което води до нисък инвеститорския интерес.

„Това не трябва да остане изолирано събитие, категоричен е изпълнителният директор на софийската борса.“Според него за относително слабия интерес на бизнеса към капиталовия пазар способстват редица фактори, сред които и ниските лихви по банковите кредити.

„За много компании е много по-бързо и лесно да получат кредит от банка, отколкото да тръгнат по по-дългия път на финансиране през капиталовия пазар“, отчита Такев. Друг фактор е, че у нас капиталовият пазар е доста по-непознат отколкото банковия сектор.

Вече има разписани конкретни мерки, които да подпомогнат на съживяването на капиталовия пазар. „Планът е да стартираме пазар, на който да предложим възможността на малки и средни компании да набират финансиране при много по-облекчени условия. Стартирали сме и други проекти като този за листване на емисиите на държавни ценни книжа (ДЦК) на вторичен пазар, ще направим и платформа за търговия на чуждестранни акции“, посочи Такев, допълвайки, че това, което обаче коренно трябва да се промени, е корпоративното управление на българския бизнес.

Има перспективи за търговия с дялове на държавни компании, отчита още директорът на БФБ. „Считаме, че има доста добър потенциал. Например почти целият енергиен сектор е държавен, като има възможност да бъдат продадени миноритарни дялове от големи компании, така че държавата да запази контрола, но и същевременно да получи всички ползи от публичния статут като повече прозрачност, повече отчетност пред акционерите и по-адекватно ценообразуване за потребителите“, допълни Такев.

Целия разговор вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
ceneto
преди 7 години
е да ама за да предложиш на някои да търгува нещо то трябва и да е функционално, като те питат за къси продажби, какво ще кажеш ами то няма клирингова къща, ама вие елате търгувайте те компанниите много качествени ама нямали фрее флоут, ама вие елате търгувайтеза компании от сота на зърнени храни въобще не коментирам аз лично съм скептичен за резултата от тия екскурзии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
vankata89
преди 7 години
StraightForward съгласен съм с теб но мойте предложение не е да търсим инвеститори а комараджии :D. Има друга мизерия на БФБ тъкмо една компания стане готина започва да дава хубави дивиденти и мажо вземе да се полакумее и иска цялата печалба за себе си изкупува компанията на сравнително ниски цени прави търгове и я делиства от борсата. Много хубави компании са се делистнали от борстата например солове и соди девня. Енерго про си раздадоха хубав дивидент след като се делистнаха и така все красоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
15:44:270.36920+6.96%15:34:160.345884-0.58%15:34:160.3473 000-0.29%15:34:160.3482 0000.00%15:34:160.3482 0000.00%15:34:160.3482 000-0.29%15:34:160.3491 450-0.29%15:34:160.3502 000-0.28%ПОСЛЕДНАТА СДЕЛКА ТО ПРЕДИ МАЛКО Е СЪС 20 БР. АКЦИИ ЗА 6 ЛВ ОБЕМ НА "ЗЪРНЕНИ ХРАНИ АД", КОЯТО ПРОМЕНИ ПАЗАРНАТА КАПИТАЛИЗАЦИЯ ОТ ПРЕДИ СДЕЛКАТА ОТ 67 МЛН. ЛВ НА 72 МЛН.ЛВ !!! КАК Е С 6 ЛВ БЛИЗО 7% ПРОМЯНА В КАПИТАЛИЗАЦИЯТА, ТОВА ЛИ ТОЯ НЕКАДЪРНИК ГОРЕ ЩЕ МИ ОБЯСНЯВА, ПРЕСТЪПНИЦИ МАЗНИ !????? В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕТЕ, ТУКА В БЪЛГАРИЯ !?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
vankata89
преди 7 години
Хаххах то ясно че компаните са ни смешни в сравнение дори с penny stocks-a в USA. Дори някой penny stock прави повече оборот от цялото БФБ за ден.Лично предложение до Адаша Такев говорете с брокерите да вклучат наще шитове поне да са видими и да могат хората да търгуват с тях. Например Saxo Bank и Interactive Brokers какво ви бърка? Както всички знаят 90% от penny stocks са пълен шит, а има и такива зад които не стои нищо като актив дори много по - зле от наще шуро баджнашки фирми .Там поне имаме такива които имат някакво произвотство. Така че колкото и *** да са ни компаниете съм сигурен че ако ги направите видими от тези два брокера оборота ще скочи много. Просто има хора които играят хазарт. Пример вище оборотите на някой penny stocks. Надуват ги след това рязко падат. Не че се надявам някой да вземе мнението ми под вниманите ама поне съм пробвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
АЛЛОУУУУ, КАК ЩЕ ПРЕДСТАВИШ, ПРИМЕРНО "ЗЪРНЕНИ ХРАНИ АД" !!! ПРЕДЛОЖЕНА НИ НА СПО, ЗА 850 МЛН .ЛВ, А ДНЕС ЕДВА СТРУВАЩА 70МЛН.ЛВ, КАК СТАВАТ ТИЯ ВРЪТКИ НА ТАЗИ БОРСА!??? http://***.infostock.bg/infostock/control/quotes/ZHBGВИЖТЕ КАКВИ ОБЕМИ СЕ ТЪРГУВАТ ОТ ПО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ БРОЙКИ ЗА НЯКОЛКО СТОТИН ЛЕВА!! ТОВА КОЙТО ДА ГО ВИДИ ЩЕ БЯГА, НИКОГА НЯМА ДА ИНВЕСТИРА В НЕГО !!! КАМО ЛИ МАЙКАТА И БАНКАТА!!!???ТОВА Е ЕДНА ГОЛЯМА ЧАСТ И ОТ СОФИКС!!?? ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЕНЕМОНА, ЕНЕРГОНИ, ИПОТО НА ТРЕЙС 300 ПЪТИ ПРЕЗАПИСАНО !!?? КАТО В КАЗИНО!! И ВЪОБЩЕ ОЩЕ ХИЛЯДИ ЕКВИЛИБРИСТИКИ, КАТО ПОТОКА НА ИНФОРМАЦИЯТА Е КАТО В МАФИЯТА, ВЕРТИКАЛНО ,НЕ ХОРИЗОНТАЛНО!!КОГА ЩЕ РАЗСЛЕДВА НЯКОЙ, ТИЯ НЕ РЕАЛНИ СЪСТОЯНИЯ НА ТАЗИ ВСЕ ОЩЕ ПАРАЗИТНА БОРСА !! НЯМА НИКАКВА ЕФЕКТИВНОСТ НА КАПИТАЛОВ ПАЗАР, ВИДЯХТЕ ФОНДА КАК СЕ СПРАВЯ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
Хахахах... КОГО ЩЕ ПРЕДСТАВЯ, ТОЯ ПИНКО ГОРЕ????МУТРО-МАЖОРИТАРИТЕ, ПРИДОБИЛИ ВСИЧКИТЕ СИ АКТИВИ НА ГОТОВО И ИЗБИЛИ И ОКРАЛИ ХИЛЯДИ ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, И ЗА ТОВА КОНСТИТУЦИЯТА И, ИМ ПОМОГНА !! КОЙ И КОГА ЩЕ ИНВЕСТИРА В ТАКИВА ??? ОСТАВА САМО ДА СПЕКУЛИРА, НО КАК ДА ИМ ИЗЧИСЛИ РИСКА, КАТО тука се допускат емисии като: няма да ги изброявам, много са!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още