IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Зукърбърг предупреди за промяна в глобалното мислене

Според него все повече страни обръщат фокуса си навътре вместо навън

09:53 | 17.02.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг изложи в четвъртък визията неговата компания да служи като преграда срещу нарастващия изолационизъм. Той написа писмо до потребителите, в което посочва, че платформата на компанията може да бъде „социалната инфраструктура“ на земното кълбо, предава Ройтерс.

В текста Зукърбърг, който е създател на най-голямата социална мрежа в света, цитира американския президент Ейбрахам Линкълн, който управлява страната през XIX век и е известен със своето красноречие. Самият Зукърбърг предлага философски поглед – нещо необичайно за бизнес магнат.

Коментарите му се появяват в момент, в който много хора и народи по света насочват фокуса си преди всичко навътре. Американският президент Доналд Тръмп реши да постави Америка на първо място, коментирайки това в своята реч при встъпването си в длъжност през януари. Всичко това се случи, след като през юни миналата година Великобритания взе решение да напусне Европейския съюз (ЕС).

"По целия свят има хора, изоставащи от глобализацията, и движения за прекратяване на световните връзки“, написа Зукърбърг, без да влиза в детайли.

Въпросът, който 32-годишният мъж поставя, е дали „пътят напред е да се свържем повече или да обърнем курса“, допълвайки, че неговата позиция е за това хората да се сближават.

Цитирайки писмо на Линкълн до Конгреса по време на Гражданската война, Зукърбърг написа до всичките 1,9 млрд. потребители на Facebook: “Догмите на спокойното минало са неадекватни спрямо бурното настояще“.

Зукърбърг заяви, че Facebook ще отиде доста отвъд корените си като мрежа за общуване с приятелите и семейството, посочвайки, че може да играе роля в пет области, вариращи от засилване на традиционните институции до осигуряването на помощ по време и след кризи, както и за повишаване на гражданското участие.

В коментари във Facebook някои потребители подкрепиха думите на Зукърбърг, с които той призова за позитивизъм, докато други обявиха, че „глобализмът“ е мъртъв.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
продълж. на коментар 14 Жак Фреско още 1974год. говори за това(след 4 минута) - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2Системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика и не съм съгласен с кръговете - https://***.thevenusproject.com/bg/но учените да кажат,изчислят дали 'кръговете' са най-добрият вариантНе откривам топлата вода а просто ''бия камбаната'' 3-те планетарни катастрофи които идват - изчерпване на петрола - глобалното затопляне - финансовата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Нещата така са свързани особено във финансите в смисъл ще стане ефекта на доминото и кризата от 1929 и 2008г. ще са детски играчки ,и съм обяснил подробно за какво става въпрос - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Казано кратко кризата е системна защото икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) и глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди консуматори на стоки и услуги ,после още една Земя и т.н.НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно в една затворена система като Земята трябва нова ''система'' и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика ,,и Жак Фреско още 1974год. говори за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
пУбликува ... деааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 7 години
иначе ти написах много дълго обяснение, но сайта не го побликува ... и не ми се повтаря сега. твърдението ти не е вярноНяма случай изолирана група да е открила или измислила нещо по добре от по голямата ... ако беше вярно все още неоткритите племена по Амазнка да летят в космоса ... да, ама не !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 7 години
с това изказване си личи че никога не си се докасвал до научните среди :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
serafima
преди 7 години
Не си представям как глобализацията може да бъде спряна. Това е обективен процес искаме или не. Но нито приемам, нито мисля, че е глобализация политиката на такива като фрау Изперкел да дирижира масови потоци на микс от бежанци и престъпници и да ни натрапва в съзнанието, че който не приеме определената от нея квота, не е демократичен - това е налудничаво и води до затриване на Европа. Вече виждаме последиците. За глобализацията може да се разсъждава и по друг начин - много бързо стигнахме до някаква точка на насищане на икономическите взаимодействия и сега може да се наблюдава застой. Но няма спиране на този процес според мене. Естеството му е такова, че предполага отприщване на икономически сили, мотиви, действия желания, процеси. За това неотменно спомага и дори го изисква технологическият прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Що им трябваше да обвързват глобализма с фалшивите идеологии на хомо***?Да не бяха тръгвали да налагат противоестествени измишльотини дискриминирайки тези, които са на друго мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 4
ejko
преди 7 години
"Ако твоето беше вярно, нямаше да мръднем от родово общинния строй"Хмммм... я пак си помисли в кои периоди светът е правил най-големите си цивилизационни скокове ;) Определено не е в последните десетилетия... Националната идентичност стимулира конкуренцията на световно ниво; не само пазарната, а научно-техническия прогрес, образованието, социалните системи и пр. Няма как това да е деструктивно за човечеството... просто няма как!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 6
stenliii
преди 7 години
Глобализма няма бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
(((Цокерберг)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още