IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои страни са най-големите врагове на САЩ според американците

Някои от отговорите в анкетата на YouGov са доста изненадващи

09:07 | 19.02.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американците редовно определят ИДИЛ като най-голямата заплаха пред страната си, и то в редица социологически проучвания, коментира Statista. Традиционни врагове, като страните, които Джордж Буш определи като „Оста на злото“, бяха избутани по-назад от възхода на недържавни актьори като Алкайда и ИДИЛ.

През последните години обаче заплахата от някои от традиционните врагове на САЩ започна отново да излиза напред. Анексирането на Кирам от Русия се превърна в проверка на реалността за администрацията на Обама, а едва миналата събота Северна Корея извърши нов опит с балистични ракети.

YouGov е провела анкета, за да открие кои страни американците възприемат за най-големите врагове на страната. Северна Корея продължава да е във водещите заглавия дори след ракетния си опит, след като по-рано тази седмица полубратът на Ким Чен-ун бе предполагаемо отровен на летище в Малайзия. И двата случая показаха непредсказуемостта на въоръжения с ядрени оръжия режим в Пхенян. Именно затова не е особено изненадващо, че 57% от американците смятат Северна Корея за свой враг.

Някои от отговорите са доста изненадващи. Ирак и Афганистан се смятат за врагове на САЩ от съответно 29% и 23% от респонедентите, макар че правителствата им са ключови съюзници на САЩ в борбата с ислямския есктремизъм. Иран се определя като враг от 41% от американците въпреки подписаната сделка миналата година, с която Техеран се отказа от ядрената си програма.

Infographic: Who Americans Consider Their Greatest Enemies  | Statista

Още графики - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
А Сорос требе да е от "приятелите"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
мани го НПОто ве ко му обясяаш на галлфона тоя нема престаа кво е Deep State в Сашшш кой е врага "според американците" и т.н. той и Тръмпа е "враг" ама според америкаците им е президент. Тръмпа го каа ей виж в Зирото че враговете на американския народ са медийте ама тва в Инвесторо нема го пуснат... имаше и статия дет Тръмп посочва точно кои медии и "проучвания" са враг на народа в буквалния смисъл ....Snyder: "It's About Time We Had A President Willing To Go To War With Mainstream Media"http://***.zerohedge.com/news/2017-02-18/snyder-its-about-time-we-had-president-willing-go-war-mainstream-media
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
Стефчо
преди 7 години
най-интересното в тая анкета е, че тоя дето катурва Америка тайно и полека го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 14
Спящият бик
преди 7 години
Най-интересното в тази анкета е в каква компания попада Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 9
Стефчо
преди 7 години
Б.хти промивката на мозъците. Тръмп ще излезе много прав за мейнстрийм медиите. Чака ги пълен игнор и право да го цитират както е казал в Туитър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още